Istražitelj o mogućem ruskom cyber napadu na BiH: Tu odbrane nema

Vijesti 19. maj 202220:24 0 komentara
Shutterstock

Bosna i Hercegovina ne bi se mogla zaštititi od cyber napada Rusije ili neke druge zemlje koja ima mehanizme i resurse za cyber ratovanje, mišljenja su stručnjaci za sigurnost u digitalnom svijetu koji su govorili za Radio Slobodna Evropa.

Osim što se Bosna i Hercegovina često navodi kao moguća meta štetnog ruskog djelovanja, posebno nakon invazije Rusije u Ukrajinu, na šta su više puta upozorili iz NATO-a, nije isključena ni mogućnost da takvo djelovanje bude u vidu cyber napada.

Takvi napadi mogli bi biti slični onima koje je Rusije izvela na Ukrajinu kad je napala kritičnu digitalnu infrastrukturu, upozorio je zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana.

Ukrajina je doživjela niz ometajućih kibernetičkih ili cyber operacija, uključujući uništavanje web-stranica, distribuirane napade uskraćivanja usluge (DDoS) i napade za brisanje podataka s računara koja pripadaju državnim i privatnim subjektima.

Geoana je rekao da slična prijetnja postoji i kad je riječ o Gruziji, te najavio jačanje potpore Saveza dvjema zemljama kako bi ojačale svoje odbrambene sposobnosti, uključujući i protiv cyber ratovanja.

Međutim, za istražitelja u odjelu za borbu protiv cyber kriminala Federalne uprave policije Sašu Petrovića, zabrinjavajuće je što BiH dosad nema ni resurse ni jasne strategije kojima bi se sačuvala od takvog djelovanja.

“Kad bi Rusija napala BiH ili neka država koja je ekvivalent Rusiji, u smislu mogućnosti za cyber ratovanje, tu odbrane nema”, kaže Petrović za RSE.

Većina razvijenih zemalja ima specijalizirane odjele za cyber operacije, pri vojsci, obavještajnim službama, dijelom policiji koji su namijenjeni za reagiranje u slučaju cyber ratovanja, ali BiH je tek na početnom nivou kad je o ovome riječ, ocjenjuje Petrović.

“Napad države na drugu državu, recimo BiH, podrazumijeva i odbranu i napad, mi to nismo sposobni uraditi. Nismo spremni ni za cyber odbranu, a pogotovo za cyber napad”, kaže istražitelj Petrović.

Uspostavljanje takvih sistema i kapaciteta, ako bi se danas krenulo, trajalo bi deset godina da se dosegne respektabilan nivo, a takve aktivnosti bi koštale mnogo, zahtijevale uvezanost svih nivoa vlasti i centraliziranje sistema za cyber sigurnost. “BiH je mala i ekonomski slaba i bojim se da o tome rijetko ko i razmišlja”, kaže Petrović.

Opširnije na portalu RSE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!