Istraživanje: 88% Srba je protiv ulaska u NATO, 84% ne želi sankcije Rusiji

Vijesti 30. jul 202212:40 9 komentara
Shutterstcok

U NOVOM broju srpskog tjednika Nedeljnik objavljeno je istraživanje o stavovima građana Srbije prema sankcijama Rusiji i eventualnom ulasku Srbije u EU i NATO savez.

Prema istraživanju, čak 84% ispitanih ne podržava uvođenje sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini. Sankcije podržava tek 6.8% ispitanika, dok njih 9.2% nema stav preosi Index.hr.

Index.hr

Na sankcije bi u slučaju da EU zaprijeti sankcijama Srbiji pristalo 18.8% građana, dok bi i u tom slučaju protiv uvođenja sankcija Rusiji bilo 60% građana. 21.2% ispitanih odgovorilo je da nema stav.

Da će Srbija u narednom razdoblju uvesti sankcije smatra 25% ispitanika. 41.6% misli da će Srbija ostati na sadašnjoj neutralnoj poziciji. Stav o ovom pitanju nama 33.4% ispitanih građana.

Ogromna većina ispitanih je protiv ulaska Srbije u NATO, njih 88.1%. Ulazak zemlje u savez podržava tek 4.3% ispitanika. Ostali nemaju stav.

“Srbi su pokazali nevjerojatnu empatiju s ruskom stranom”

“Sve ove domaće političke teme i igranke u dubokoj su sjeni velikog događaja na istoku Europe, koji iz temelja mijenja planetarnu političku geografiju. Kako je domaće javno mnijenje reagiralo na tu tektonsku geopolitičku promjenu? Reagiralo je spontano i instinktivno, pokazujući gotovo nevjerojatnu i bezrezervnu solidarnost i empatiju s ruskom stranom, i to u mjeri koja je zaprepastila čak i domaće rusofile (vjerojatno i samu Moskvu), a ovdašnje profesionalne ‘europejce’ dovela na rub histerije i očaja”, komentirao je za Nedeljnik Đorđe Vukadinović, Glavni urednik Nove srpske političke misli.

Protivljenje uvođenju sankcija Rusiji je u porastu, a podrška pridruženju NATO savezu nikad nije bila manja, kaže.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare