Italija dodjeljuje 500.000 eura Crvenom križu koji pomaže migrantima u BiH

Vijesti 31. dec 202007:21 > 07:26
Izvor: N1

Ambasada Italije u Sarajevu saopćila je da vlasti Italije pomno prate situaciju u Bosni i Hercegovini nakon zatvaranja bivšeg kampa “Lipa“ kod Bihaća i izražavaju zabrinutost zbog humanitarnog stanja migranata i tražitelja azila koji su trenutno bez smještaja i bez pristupa osnovnim potrebama.

U tu svrhu, Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije odlučilo je dodijeliti 500.000 eura Crvenom križu koji djeluje na terenu i zatražilo je od Europske komisije da poduzme mjere za ublažavanje patnji ovih ljudi“, navodi se u saopćenju iz italijanske ambasade.

Vlasti Italije također su pozvale vlasti Bosne i Hercegovine, kako centralne tako i lokalne, da apsolutno i hitno nađu rješenje koje može omogućiti potrebnu pomoć migrantima i azilantima, posebno uzimajući u obzir trenutne klimatske prilike i poteškoće povezane s pandemijom Covid-19.

“Italija je jako zabrinuta zbog humanitarne situacije u USK, donira 500.000 eura Crvenom križu za pomoć na terenu. Dugoročno rješenje od svih nivoa vlasti ostaje potrebno i moguće. Sa dobrom voljom sve se može riješiti. Italija je tu da pomogne“, navodi se i u Twitter poruci italijanske ambasade u Sarajevu.

Komentari

Vaš komentar