Ivana Marić: Gorka pilula koju moraju progutati stranke ‘Osmorke’

Vijesti 05. dec 202217:03 0 komentara

Politička analitičarka Ivana Marić je za N1 objasnila da trenutna koalicija SNSD-a, HDZ i stranaka "osmorke" garantuje kakvu takvu stabilnost u odnosu na period, kako je ona nazvala, sa SDA i DF-om koji je bio period međusobnih konflikata i neispunjenih obećanja i dogovora.

Kada je riječ o izboru delegata koji će kako na državnom ali i federalnom Domu naroda biti određeni žrijebom, Marić je stava da to treba prenositi uživo.

“Nadam se da će možda biti uživo jer je to jako zanimljivo jer je to zanimljivo i za Klub Bošnjaka za federalni Dom naroda a evo i za Dom naroda državni da to uključimo i pratimo uživo, lutrija izvlačenje”, istakla je Marić.

Ukoliko SNSD žrijebom ne dobije četvrtog delegata u državnom Domu naroda to, prema riječima Marić, neće poremetiti trenutne koalicione odnose SNSD-a, HDZ i “osmorke”.

“Za sada neće. Nema sumnje da SNSD ulazi u koaliciju sa HDZ-om i “osmorkom” jer bi sve ostalo unijelo nestabilnost”, navela je Marić.

Kada je riječ o imenovanju Marinka Čavare za potpredsjednika Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine koji se nalazi na američkoj “crnoj listi” za Marić je to gaf, ali podsjeća da Čavara trenutno nema nikakav pokrenut pravosudni proces.

“To je ta gorka pilula koju moraju progutati stranke “osmorke” i biće još sa svih strana”, kazala je Marić.

Također, imenovanje Čavare je za ambasadu SAD-a razočaravajuće.

Iako se govori o “novoj energiji” unutar vlasti koju i dalje čine SNSD i HDZ koji su  i prije bili dio vlasti, Marić navodi da je bitno vratiti se na vremena kada je tadašnji predsjednik SDA bio Sulejman Tihić koji je bez asistencije međunarodne zajednice, kaže Marić, pokrenuo reformske procese.

“Ovo je jedna opcija koja garantuje kakvu takvu stabilnosti u vlast i jedina opcija koju imamo”, ističe Marić za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!