Ivana Stradner za N1: Moskva nije neutralna koristi nesvrstane i širi uticaj

Vijesti 11. okt 202119:16 > 21:51 0 komentara
Srna

Rusija na samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu, učešće ministra inostranih poslova, Sergeja Lavrova, prof.dr. Ivana Stradner, stručnjakinja za globalni uticaj Rusije, ali i rurske refleksije na Blakanu nazvala je ruskim „statusom posmatrača“.

Međutim, imajuću u vidu spoljnu politiku koju vodi u svom regionu i zoni uticaja prema Zapadu, Moskva zasigurno nije “neutralna”, izjavila je Stradner, doktorica pravnih nauka i naučna saradniča Američkog poduzetničkog instituta za N1.

Vučić želi praviti paralele sa Maršalom Titom od početka svoje vlasti

„Rusija već duže vrijeme radi na svom uticaju u međunarodnim organizacijama i trenutno je veliki broj organizacija u okviru Ujedinjenih nacija, koje su pod ruskom kontrolom. Tako je i savjet nesvrstanih još jedan povoljan momenat da Moskva okupi svoje pristalice i promoviše svoju diplomatiju kroz multilateralne institucije. Što se tiče Srbije, predsjednik Vučić od početka svoje vlasti želi praviti paralele sa Maršalom Titom i hladnim ratom vodeći politiku neutralnosti prema svijetu u 21. vijeku.“, istakla je dr.sc.Ivana Stradner za N1.

Nedavno je, dodaje Stradner, Vučić rekao da „želi članstvo u EU, ali da Srbija mora da sarađuje sa Rusijom i Kinom zbog sopstvenih interesa.“

Tako je i on ( Vučić, op.a.) iskoristio ovu priliku tokom samita da napomene da je Srbija vojno neutralna i da zbog svoje politike neutralnosti dobija od Rusije povoljan gas i druge privilegije.“, komentarisala je za N1 dr.sc. Stradner namjeru Republike Srbije da ‘iskoristiti’ svoju takozvanu ‘politiku neutralnosti’.

Dodik u Beogradu poručio kako je BiH „pod protektoratom SAD“

Podsjećamo, u Beogradu je održan samit Pokreta nesvrstanih, na kojem je iz Bosne i Hercegovine učestvovao član Predsjetništva BiH, Milorad Dodik, dok su predsjedavajući i drugi član Predsjedništva BiH odbili doći u Beograd.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik pozvao je u obraćanju na samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu na obnavljanje ukupnog međunarodnog povjerenja, te ukazao na probeme sa kojima se suočava BiH, koja se po njemu “nalazi pod protektoratom pojedinih zapadnih država, čije je miješanje dovelo do njenog raspada, nepovjerenja i želje za samoopredjeljenjem”.

Obraćajući se na skupu, Dodik je rekao da je BiH zemlja pod protektoratom SAD-a, dijela evropskih zemalja, Japana i Kanade, udruženih u namjeri da njihova rješenja nametnu ljudima u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!