Ivanić za N1: Kad se veliki sukobljavaju na prostoru malih, mali nagrabuse

Vijesti 04. nov 202111:25 > 11:41 1 komentar
N1

Bivši član Predsjedništva BiH i bivši šef bh. diplomatije Mladen Ivanić, jedan od učesnika 8. Globalnog Baku foruma, kazao je danas u izjavi za N1 da smatra da je prirodno da Rusija želi imati uticaj na Balkanu, kao što to želi SAD, EU ili Turska.

“Pojednostavljena slika”

Ivanić je kazao da smatra da je pojednostavljena slika u priči u vezi sa Vijećem sigurnosti i sjednice koja je održana.

Mislim da je pojednostavljena slika u vezi sa Savjetom bezbjednosti, jer da je neko smatrao da je njegov interes ugrožen, potegnuo bi veto. Ja sam potpuno siguran da iza scene postoji neki njihov dogovor u kojem svako od njih ima svoju korist, jer da je neko od njih stvarni gubitnik kao što se to u BiH gleda, pokrenuo bi veto. To što niko nije potegnuo veto, govori da svi imaju elemente s kojima su zadovoljni. To je prvo, drugo mislim da je prirodno da Rusija želi da ima uticaj na Balkanu kao što to želi i Evropa i SAD, u krajnjoj liniji i Turska. Svi su oni ozbiljni igrači na prostoru Zapadnog Balkana i svako želi neke svoje interese“.

Ističe da ga nervira to što domaći akteri se često koriste stranim interesima, umjesto domaćim.

Ono što mene u svemu tome nervira je što vrlo često domaći akteri se koriste stranim interesima bez obzira ko je u pitanju, nego našim vlastitim interesima. Naš je interes valjda logičan i normalan da imamo dobru komunikaciju sa svima koji regionalno predstavljaju neke igrače. Mislim da je to veliki problem koji u suštini će se vratiti time da će se veliki povodom nas sukobljavati. A kada se veliki sukobljavaju povodom malih sukobljavaju na prostoru malih, mali vjerujte nagrabuse“.

“Mjera treba da postoji”

Na pitanje kako komentariše to što Rusija podržava određene ideje Dodika, kazao je:

Ja koliko znam Rusija podržava pravo RS na postojanje. Nisam baš siguran da podržava sve te ideje koje Dodik govori, jer koliko znam uvijek je zvanični stav Rusije bio da će poštovati teritorijalni integritet BiH i ona to nikad nije negirala. Mislim da je to prepojednostavljena slika koju pojedini analitičari posebno u Sarajevu tumače kao podršku jednom čovjeku“, istakao je Ivanić i dodao:

Mislim da Rusija čvrsto pokušava napraviti balans,  jer isto tako ima pojedinih koji su djelovali protiv RS u prošlosti, namećući neke zakone, kažnjavajući neke ljude. Mjera uvijek treba da postoji, ona se u životu uvijek nalazi negdje u sredini“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare