Iyad Rimawi za N1: Rock'n'roll se 80-ih u Sarajevu osjećao u vazduhu

Vijesti 07. nov 202221:01 0 komentara
N1

Poznati arapski kompozitor Iyad Rimawi, čija se popularnost očituje i kroz brojke pregleda njegovin kompozicija na YouTube-u koje prelaze 100 miliona, govorio je za emisiju Izvan okvira o svom bosanskohercegovačkom porijeklu, kao i svojim počecima u muzici.

Rimawi, čija je majka Bosanka, a otac Sirijac – u razgovoru za emisiju Izvan okvira priča kako mu je u sjećanju urezana 1985. godina u Sarajevu, kada je kao 12-godišnjak mogao osjetiti rock'n'roll u vazduhu.

“Te 1985. godine bila je, po mom mišljenju, jedna od najboljih u Sarajevu što se tiče muzike, i to ne samo u Sarajevu, već cijeloj bivšoj Jugoslaviji. To je godina jednog od najboljih albuma Bijelog dugmeta, a iste godine je Zdravko Čolić pjevao pjesmu Ti si mi u krvi. Ne znam da li je to nostalgija, ali djeluje kao da je to zaistabila jedna posebna godina”, rekao je u uvodu u emisiji Izvan okvira arapski kompozitor Iyad Rimawi, čija instrumentalna muzika privlači desetine hiljada slušalaca na koncertima koje priređuje širom arapskog svijeta, ali i Evrope i SAD-a.

“Ta muzika je bila u vazduhu. Gdje god bi čovjek krenuo, mogao je čuti sarajevski, bosanski rock'n'roll, koji je zvučao fantastično. Nije to bio u potpunosti zapadni rock'n'roll, a nije bio ni folk. Bilo je to nešto između”, priča popularni kompozitor iz Damaska gostujući u emisiji Izvan okvira.

Rimawi, nadalje, pojašnjava kako sada, kada je ponovo došao u rodni grad svoje majke, nije osjetio isti onaj vazduh iz 1985. godine, kada je rock dominirao kulturnom i muzičkom scenom.

“Mnogo toga se promijenilo, a i rat utječe na mnogo stvari. Rat je puno uticao na promjene i ovdje i u Siriji, tako da ne mogu ni očekivati da pronađem istu atmosferu”, kaže Iyad Rimawi.

Sirijska rapsodija

Od mnogih Rimawijevih muzičkih djela, posebno se izdvaja Sirijska rapsodija, koja je svoju premijeru doživjela 2020. godine u spektakularnoj scenskoj izvedbi više od 100 glazbenika i pjevača, pod ravnanjem nagrađivanog maestra Missaka Baghboudariana.

Njegova kompozicija bacila je svjetlo na raznovrsna razdoblja sirijske povijesti, koja je podijelio u nekoliko segmenata kako bi na muzički autentičan način dotakao srca slušatelja. Sirijska rapsodija započela je u Dubaiju, na EXPO-u, izvedbom najstarijeg notnog zapisa poznatog čovječanstvu, ‘Himne Nikkalu’, koja je otkrivena na glinenoj pločici iz 1400. godine prije Krista u Ugaritu u Siriji.

Izvedba ‘uvlači’ svoju publiku u eru sirijskog (syriac) pjevanja, koje se smatra najranijim oblikom kolektivnog crkvenog pjevanja, zatim do veličanstvene tradicije pjevanja islamskog sufizma, da bi završila u dosad nečuvenom spoju povijesnih i modernih zvukova.

Popularnost u arapskom svijetu

Iyad Rimawi izuzetno je popularan muzičar širom arapskog svijeta, a ne samo u Siriji u kojoj se školovao i u kojoj danas živi sa svojom porodicom. On je zastupljen na svim relevantnim platformama za muziku, a samo na YouTube-u broji više od 270 hiljada aktivnih pratitelja, te preko 100 milijuna pregleda njegovih spotova, scenskih nastupa i muzičkih izvedbi.

I sam priznaje kako uoči svog prvog solističkog koncerta, koji je upriličio u Operi u Damasku, nije bio posve siguran na kakav će odjek njegova muzika naići. No, odaziv publike ga je pozitivno iznenadio.

“Da, publika voli moju muziku. Iskreno, nisam bio sasvim siguran koliko će ljudi prihvatiti ono što komponujem, ali sam prvi put vidio da publika voli to što radim 2015. godine, kada sam u Operi u Damasku napravio solistički koncert. Nisam znao hoće li itko doći na taj koncert, a onda sam saznao da je sa za sat i pol rasprodana cijela dvorana u Damasku. Za mene je to bilo veliko iznenađenje”, rekao je Iyad Rimawi gostujući u emisiji Izvan okvira na programu N1 televizije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!