Iz DF-a pojasnili kada će donijeti odluku o formiranju vlasti na državnom nivou

Vijesti 15. nov 202214:15 1 komentar
Dženan Đonlagić (N1)

Danas se u Sarajevu održava redovna sjednica Predsjedništva Demokratske fronte, prva nakon službene potvrde rezultata Općih izbora održanih u oktobru. Izvršena je analiza izbornih rezultata, nakon koje će uslijediti diskusija o pozicioniranju stranke. Ipak, generalni sekretar DF-a je medijima otkrio kada se ova stranka planira zvanično izjasniti o stavu po pitanju formiranja vladajuće većine na državnom nivou i u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Analiza po pitanju pozicije Demokratske fronte u predstojećem formiranju vlasti još uvijek nije potpuno definisana, a sastanak će se po tom pitanju danas nastaviti održavati.

Zvaničnih odluka po ovom pitanju još uvijek nema. Predsjedništvo DF prati konstituisanje kantonalnih skupština u FBiH.

“To pitanje je važno, jer tek treba da krene proces izbora delegata u Dom naroda FBiH. Kada taj dio procesa bude u potpunosti implementiran, tek tada ćemo donijeti konačan politički stav vezano za uspostavu parlamentarnih većina na nivou Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH. To znači da naše kantonalne organizacije imaju političku slobodu da donesu odluku na osnovu vlastite procjene oko uspostavljanja većina kod formiranja kantonalnih vlada i skupština. Dakle, DF će konačnu političku odluku po pitanju PSBiH, Vijeća ministara BiH, i Vlade FBiH, donijeti tek kada budu implementirani izborni rezultati za nivo Doma naroda PFBiH”, podcrtao je generalni sekretar stranke Dženan Đonlagić u obraćanju medijima pred nasatavak sjednice.

Pored spomenutog konteksta, za DF će po ovom pitanju biti važan i izbor delegata u državni dom naroda iz entiteta RS. DF participira u ‘Pokretu za državu’, iz kojeg, prema informacijama kojima Đonlagić raspolaže, nemaju namjeru podržati kandidata iz redova SNSD-a.

Đonlagić se prilikom pojašnjenja stava o formiranju vlasti osvrnuo i na nametnute izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH iz izborne noći, rekavši da će stranka prihvatiti odluku Ustavnog suda BiH po pitanju apelacije Željka Komšića – kakva god da ona bude.

“Visoki predstavnik ima pravo na takvu odluku. Ona je u formalno-pravnom smislu već ušla u naš sistem. Već je proizvela i implikacije iako se mi ne slažemo sa sadržajem. Ipak, želimo iskazati i podršku instsitucijama BiH, u ovom slučaju Ustavnom sudu, zato sam napomenuo da ćemo poštovati konačnu odluku”, pojasnio je dodatno.

Nakon njegovog obraćanja medijima nastavljena je sjednica Predsjedništva DF-a.

Podsjetimo, jučer se predsjednik ove stranke Željko Komšić sastao sa predstavnikom tzv. ‘osmorke’ Nerminom Nikšićem, no, kako Džonlagić tvrdi, stranku još uvijek nije izvijestio o konačnom ishodu susreta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare