Iz DF-a poručili Dodiku: Entiteti ne mogu raspolagati novcem Centralne banke BiH

Vijesti 23. feb 202216:20 3 komentara
FENA

Nakon što je danas Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekao da će uputiti prijedlog izmjene Zakona o Centralnoj banci BiH kako bi se 400 miliona eura viška novca moglo dati entitetima, odnosno kako bi CBBiH mogla trgovati domaćim vrijednosnim papirima na domaćem tržištu, reagovao je Đenan Džonlagić, generalni sekretar Demokratske fronte (DF).

Naime, Dodik je ovo predložio zbog, kako je rekao, tenzija u Ukrajini koje stvaraju dodatni pritisak na ekonomiju, a da se o tome u BiH ne govori.

Predložio je da se pod hitno u okviru entiteta razmotre ekonomske politike koje će osigurati stabilnost ekonomije i monetarnog sistema.

POVEZANA VIJEST

Rekao je i da CCBiH ima novac bez pokrića, na šta je Džonlagić rekao da nije istina te da nijedna KM nije u opticaju bez pokrića.

“Temeljni princip funkcionisanja ‘currency board’ modela naše monetarne politike je da nema novca bez pokrića. Rezerve CBBiH služe isključivo za održavanje stabilnosti domaće valute Konvertibilne marke. Stabilnost KM je strateški i primarni cilj rada CBBiH”, naveo je Džonlagić.

Dodao je da se to ne smije ugroziti bilo kakvim izmjenama Zakona o CBBiH.

“Entiteti ne mogu, niti će u bilo kojoj varijanti raspolagati novcem CBBiH. Prema tome, rezerve naše monetarne državne institucije se ne mogu i neće koristiti za bilo kakve operacije na nivou entiteta”, poručio je Džonlagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare