Iz Energoinvesta za N1: Hoće li poskupjeti plin

Vijesti 20. aug 202116:36 > 16:37 0 komentara
N1

Iz Energoinvesta za N1 kažu da je zahvaljujući prelasku na Turski tok približno 25,5 posto jeftiniji gas nego što bi koštao da se nastavilo snabdijevanje ranijm pravcem preko Ukrajine i Mađarske, odgovarajući na naše pitanje u vezi navoda da će doći do poskupljenja plina zbog prelaska na Turski tok.

“Cijena gasa potrošaču ovisi od cijene gasa Snabdjevača tj. Energoinvesta koji ugovara gas na paritetu DAP Zvornik, a na koju se potom obračunavaju transportni troškovi operatora transportnog sistema u BiH, i to dva OTS iz RS-a i OTS iz FBiH, BH Gasa i konačno usluge distributera tj. Sarajevogasa”, kažu za N1 iz Energoinvesta.

Možemo vam samo i ponovo potvrditi da Energoinvest zahvaljujući prelasku na Turski tok, gas od ruskog isporučioca Gazprom Export dobavlja od 1. aprila 2021. za približno 25,5 posto jeftinije nego što bi gas koštao da se nastavilo snabdijevanje ranijm pravcem preko Ukrajine i Mađarske. Za ovo postoje jasni i nedvosmisleni komercijalni pokazatelji koje ruski ispručilac kvartalno ispostavlja, i iz kojih se tokom svih prethodnih kvartala 2021. godine ova razlika održava na istom nivou“, potcrtali su.

Ističu i da je prirodni gas berzanska roba čija cijena se kvartalno koriguje u zavisnosti o promjeni cijena na svjetskoj berzi, prema definisanom indeksu promjene cijena koštanja tri izabrana naftna derivata.

Uvidom u berze prirodnog gasa evidentno je, a to možete i sami provjeriti, da je od početka godine došlo do značajnog povećanja cijena prirodnog gasa od preko 40 posto po čemu se naravno upravlja i ruski isporučilac Gazprom Export kao i svi svjetski isporučioci“, naveli su.

Ako ste i sami potrošač gasa, nadam se da ste uočili da vama kao potrošaču za svo ovo vrijeme gas nije poskupio, uprkos ovoj velikoj promjeni cijene istog.
Jedini razlog za ovo leži u tome da je Energoinvest ovu razliku do sada uspio da kompenzuje iz navedene velike uštede u troškovima transporta zbog prelaska na Turski tok i zbog preuzimanja funkcije Snabdjevača koju je BH Gas bio neopravdano prisvojio. Na taj način Energoinvest je dodatno značajnim uštedama na marži Snabdjevača koju je ranije BH Gas zadržavao kao vlastiti profit, uspio održati cijenu gasa potrošačima nepromijenjenu do sada“, rekli su nam iz Kabineta direktora Energoinvesta.

Dodaju kako za sada navode samo ovo jer, kako su naglasili, “u cijeloj medijskoj buci i nepovezanim, potpuno neargumentovanim i izmišljenim objavama bivše uprave BH Gasa, nismo smatrali za potrebno da se obraćamo javnosti, jer Energoinvest ne može da učestvuje niti demantuje potpune neprofesionalne i nerazumne istupe pojedinaca”.

“Energoinvest će u najskorije vrijeme inicirati zajednički press sva tri važna učesnika u isporuci i formiranju cijena gasa, gdje će javnost biti upoznata sa svim relevantnim činjenicama”, naglasili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!