Iz EU došli podržati “jedne od gubitnika Daytona – Hrvate”

Vijesti 22. apr 202219:22 > 21:34 0 komentara

Sljedeće sedmice novi pokušaj usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH. Zakazana je hitna sjednica Doma naroda i to samo sedam dana uoči raspisivanja općih izbora u BiH. Stranke okupljene oko HNS-a, nakon bezbroj sastanaka i pregovora van institucija BiH, sada vraćaju lopticu Parlamentu BiH.

Dan nakon što je CIK objavila da će raspisati opće izbore 4. maja, Dragan Čović zajedno sa članovima HDZ-a traži održavanje hitne sjednice Doma naroda na kojoj bi u posljednji čas još jednom pokušali promijeniti Izborni zakon.

“Pokrenuli smo proceduru na jednu žurnu sjednicu Doma naroda kojom želimo promijeniti Izborni zakon upravo onim elememntima kako bi riješili pitanje presude Ustavnog suda, odnosno jednog dijela presuda u Strazburu dominantno oko Predsjedništva i Doma naroda”, kaže Dragan Čović, predsjednik HNS-A BIH.

Jer, dok se mi bavimo Izbornim zakonom, u Sarajevu biraju člana Predsjedništva, poručuje Čović. Dodaje, da je u prijedlogu navedeno ono na čemu je HDZ insistirao u pregovorima, a to je da Parlament BiH imenuje članove CIK-a-, a da se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz FBiH biraju tako što bi se formirale dvije liste. Uprkos brojnim neuspjelim pregovorima Čović i dalje optimističan, za razliku od evropskih paralmentaraca. Vjeruju da će se izbori održati po važećim pravilima, ali da će u tom slučaju postizborna kriza u tom slučaju nezaobilazna.

“Izvjesno je da će se izbori dogoditi po ovako nepravednom zakonu. Moja predviđanja, i predviđanja svih nas je da će doći do krize nakon toga u nekim dijelovima BiH, i ono što naša grupacija jako ističe je mogućnost koju bi Putin mogao iskoristiti da u jednoj tako nestabilnoj situaciji pokuša maknuti fokus svjetske javnosti sa Ukrajine na neko drugo nestabilno područje”, navodi Ladislav Ilčić, zastupnik u EU parlamentu iz Hrvatske.

Situacija je, kažu EU parlamentarci, alarmanta i stvari u zemlji moraju se hitno mijenjati. Jedini put za BiH je, poručuju ova skupina parlamentaraca, uz potpuno poštovanje konstitutivnosti .

“Našim prisustvom želimo podržati jednu od strana gubitnica 27 godina nakon Dejtona, a to je hrvatska zajednica, no cijela ova država je na gubitku, ide ka propasti i mi to moramo zaustaviti”, navodi Hermann Tertsch zastupnik u EU parlamentu iz Španije.

Delegacija je u Mostaru boravila na poziv predsjednika HRS-a. Cilj je kaže Raguž poslati jasnu poruku, da BiH nakon izbora očekuje haotična situacija i kriza koja bi mogla imati ogromne posljedice.

“Došlo se vrlo vjerovatno u situaciju da ćemo na izborima doživjeti ponovno gaženje naših ljudskih, političkih i građanskih prava kandidiranjem ponovno Željka Komšića na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH i onda smo došli u situaciju da ponovno saniramo štetu”, pojašnjava Slaven Raguž iz HRS-a.

I dok se koriste posljednji trenuci za reformu izbornog zakonodavstva prije raspisivanja izbora , novac za njihovo provođenje još uvijek nije osiguran. Razlog je to međusobnih optužbi CIK-a i ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande.

“Centralna izborna komisija BiH nikad nije tvrdila da jedan čovjek može donijeti budžet, ali smo duboko svjesni da nekoliko ljudi koji sjede u Fiskalnom vijeću i Vijeću ministara BiH svakako mogu usporavati ili opstruirati navedeni proces usvajanja Zakona o budžetu intitucija i međunarodnih obaveza BiH. A ministar Vjekoslav Bevanda sjedi u oba navedena tijela, i ključna je osoba za prohodnost donošenja relevantnih odluka”, pojašnjavaju iz CIK BiH.

Ukoliko CIK raspiše izbore, HNS će poručio je Čović zauzeti jasan stav na tragu sedam zaključaka donesenih na vanrednom zasjedanju sabora HNS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!