Iz Hrvatske u BiH za mjesec dana vraćeno 295 migranata

Vijesti 08. okt 202114:08 > 14:15 2 komentara
N1

Za samo mjesec dana na područje Unsko-sanskog kantona s teritorije Republike Hrvatske vraćeno je 295 migranata. Određeni broj njih koji odu na "game" vrate se s različitim povredam i nerijetko im je potrebna medicinska pomoć.

Portparol MUP-a USK Adnan Beganović kazao je za N1 da Hrvatska prema evropskim uputama ima pravo da vrati migrante nazad.

“Šta se dešava na njihovom terenu, oni će istraživati. Tokom mjesec dan migranti su vraćeni na područje Bužima, Velike Kladuše i Bihaća. Naši policijski službenici zabilježe prijave migranata o nezakonitim radnjama koje rade određene osobe. Te prijave proslijedimo Ministarstvu sigurnosti koje je nadležno za dalje postupanje”, rekao je Beganović.

Istakao je kako prizori nisu ni malo lijepi i da migrantima s povredam pruže medicinsku pomoć.

Prema posljednjim podacima, na prostoru USK trenutno je više od 1.000 migranata u tri centra i oko 1.500 koji borave u privatnim smještajima ili napuštenim objektima.

Podsjetimo, u emisiji Potraga na RTL-u objavljeni su uznemirujući kadrovi na kojima maskirane osobe, s takozvanim fantomkama udaraju izbjeglice koje ispuštaju bolne krikove, te ih tako nasilno usmjeravaju preko rukavca rijeke Korane s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine. Snimci su zgrozili javnost.Na snimci se može čuti i kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: “Go to Bosnia.”

Lighthouse Reports analizirao je videozapise i oznake na uniformama maskiranih lica koja zlostavljaju migrante. Na uniformama se nalaze oznake Hrvatske interventne policije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare