Iz NSRS poručuju: RS ima nadležnost za donošenje zakona o nepokretnoj imovini

Vijesti 18. maj 202215:13 > 15:21 2 komentara
NSRS

U Banjaluci je zasjedao Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske. Utvrđen je odgovor Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine u vezi Zahtjeva za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zahtjev koji su podnijeli poslanici Doma narodna parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u kojem navode kako su odredbe zakona u suprotnosti sa pojedinim članovima Ustava Bosne i Hercegovine je, po mišljenju Odbora NSRS meritorno neosnovan zbog pogrešnog tumačenja Ustava.

“Odbor ističe da Republika Srpska ima nadležnost za donošenje zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, odnosno ima nadležnost da reguliše sva pitanja koja su od značaja za imovinska, odnosno svojinska prava, a prije svega pitanja u vezi sa “državnom imovinom”, te da osporeni zakon nije u suprotnosti ni sa Ustavom Republike Srpske, ni sa Ustavom Bosne i Hercegovine”, sapšteno je iz NSRS.

“Ustav Republike Srpske daje ovlašćenje Republici Srpskoj da uređuje i obezbjeđuje svojinske odnose, te da vrši zaštitu svih oblika svojine. Ova odredba proizilazi i iz Ustava Bosne i Hercegovine koji taksativno nabraja pitanja koja su u nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine, istovremeno propisujući da sve Vladine funkcije i ovlašćenja koja nisu ovim ustavom izričito povjerena institucijama Bosne i Hercegovine pripadaju entitetima”, navedeno je u saopštenju.

13. jula 2012. godine Ustavni sud BiH donio odluku u predmetu br. U-1/11, kojom je utvrdio da je država Bosna i Hercegovina titular državne imovine te da isključiva nadležnost države BiH, tj. Parlamentarne skupštine BiH da reguliše pitanje državne imovine proizilazi iz člana I(1), člana III(3)(b) i člana IV(4)(e) Ustava BiH; Odluke Ustavnog suda BiH koje se odnse na poljoprivredno zemljište (U-8/19), rijeke i vode (U-9/19) i šume i šumsko zemljište (U-4/21))

Podsjetimo, ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu imenovali su Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini krajem maja prošle godine, a nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka.

Nijemac Christian Schmidt funkciju visokog predstavnika u BiH je preuzeo od Austrijanca Valentina Inzka 02. augusta prošle godine.

Rusija je uskratila podršku imenovanju Schmidta navodeći da Vijeće sigurnosti UN-a nije ovjerilo njegovu kandidaturu, a pred Vijećem sigurnosti UN-a Rusija i Kina tražili su gašenje OHR-a za šta nisu dobili niti jedan glas.

Političari u Republici Srpskoj ne smatraju Christiana Schmidta legitimnim predstavnikom te ga nazivaju “njemačkim diplomatom”.

Podsjetimo, Schmidt je još na početku svog mandata izjavio da je za njegovo imenovanje postojala većina u Vijeću sigurnosti, a nakon što je upotrijebio bonske ovlasti za N1 je izjavio da je imao podršku svih članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, izuzev Rusije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare