“Dogovor sa COVAX-om nije dio bilateralnog Ugovora između države BiH i Pfizera”

Vijesti 25. feb 202114:09 > 14:11 2 komentara
Fena

"Pfizer se čvrsto zalaže za rad na pravednom i pristupačnom pristupu cjepivima COVID-19 za ljude širom svijeta. Vjerujemo da je ovo kolektivna odgovornost koja poziva na visoko koordinirano i zajedničko djelovanje javnih i privatnih dionika kako bi se okončala pandemija COVID-19", rečeno je iz kompanije Pfizer za N1.

Dodaju da aktivno sarađuju sa vladama širom svijeta.

Aktivno surađujemo s vladama širom svijeta, kao i globalnim zdravstvenim partnerima kako bismo radili na poštenom i nepristranom pristupu cjepivima COVID-19. Potpuno podržavamo i usklađeni smo s vodećim načelima COVAX Facility-a kako bismo osigurali svim zemljama jednak pristup sigurnim i učinkovitim cjepivima.

U tu svrhu s ponosom smo objavili svoju obvezu da ćemo 2021. godine putem COVAX-a isporučiti 40 milijuna doza našeg COVID-19 cjepiva i biti jedna od prvih kompanija koja je obezbijedia cjepiva za COVAX u svrhu cijepljenja visoko rizičnih populacija“.

Kako dalje navode u odgovoru za N1, 29. januara COVAX je poslao početnu raspodjelu doza cjepiva Pfizer-BioNTech.

29. januara COVAX je poslao početnu raspodjelu doza cjepiva Pfizer-BioNTech za Q1 prema zemljama članicama Covax-a, na osnovu interesa zemlje za našu vakcinu i COVAX procjene spremnosti zemlje. Ova raspodjela pruža privremene smjernice zemljama i podliježe potvrdi od strane Pfizera nakon završetka procjene u svakoj zemlji. Plan raspodjele doza izravno upravlja Covax“.

Kao jedna od prvih kompanija koje su obezbijedile doze putem ovog novoosnovanog mehanizma, radimo u partnerstvu s COVAX-om (Gavi & UNICEF ili PAHO) kako bismo primijenili ovaj model u praksi. Nakon izvršenih analiza zajedno sa udruženjem COVAX, utvrđeno je da je potrebna dodatna rasprava u zemlji kako bi se razjasnili zahtjevi za opskrbu putem Covax-a“.

Za kraj su istakli opredijeljenost da sarađuju sa Vladom kako bi se došlo do što brže opskrbe vakcinom.

Da bi cjepiva protiv COVID-19 bila isporučena, zemlje moraju imati dokumentaciju o nacionalnom regulatornom odobrenju cjepiva koje je izdala nadležna nacionalna regulatorna agencija (ili dokaz o priznavanju ili oslanjanju na drugu vrstu regulatornog odobrenja, poput WHO EUL), uvoznu dozvolu i potpisane sporazume o odšteti i odgovornosti.

Mi (Pfizer i COVAX) ćemo sarađivati ​​s Vladom na koracima neophodnim kako bi se omogućilo da opskrba nastavi što je prije moguće. Dogovor sa COVAX-om nije dio bilateralnog Ugovora između države BIH i Pfizera, za kojeg smo iskazali jasnu namjeru još u jesen prošle godine“.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare