Iz RMU “Banovići” demantuju izjave Elzine Pirić

Vijesti 30. mar 202114:421 komentar
Podijeli:
Izvor: Fena

Federalna zastupnica Elzina Pirić u današnjoj izjavi za medije kazala je da je u rudniku „Banovići“ u nedjelju 28. marta u jami „Omazići“ RMU „Banovići“ došlo do eksplozije i velikog požara, koji dva dana nije prijavljen nadlažnim institucijama. U svojoj izjavi navela je i da je u požaru uništena oprema vrijedna nekoliko desetina miliona maraka, a preko 650 rudara poslato na prinudni odmor, a da se njihova daljnja sudbina ne zna. V.d. direktor rudnika „Banovići“ Fadil Kudumović oštro demantuje navode federalne zastupnice Elzine Pirić, te navodi da u jami „Omazići“ nije došlo do eksplozije već do izbijanja požara.

„Požar u jami ‘Omazići’ dogodio se u nedjelju, 28. marta u 07:00 sati između dvije smjene, kada u jami nije bilo radnika i život nijednog uposlenika nije bio ugrožen. Ekipa članova čete za spasavanje u tom momentu je bila na licu mjesta i već nakon deset minuta od izbijanja požara sišla u jamu ‘Omazići’ na intervenciju. Rukovodilac Štaba službe za spasavanje u 08:30 sati, nakon zasjedanja, obavijestio je federelnog rudarskog inspektora o slučaju, a zatim i Policijsku stanicu Banovići i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije. Katastrofa je izbjegnuta, ne kako gospođica Pirić navodi zbog pomjeranja sata na ljetno računanje vremena, već zahvaljujući blagovremenoj intervenciji članova čete za spasavanje rudnika ‘Banovići’. Oštro demantujemo i izjavu da je prilikom požara u jami uništena oprema vrijedna nekoliko desetina miliona maraka, jer požar nije izbio u dijelu jame u kojem se nalaze mašine i oprema”, ističu iz RMU “Banovići”.

“Sami uzroci požara nisu još utvrđeni, ali obzirom na niz ‘slučajnih’ događaja koji su prethodili vremenu izbijanja požara (u trenutku kada rudari nisu bili u jami) baca ozbiljnu sumnju na slučajnost izbijanja požara. Posebno demantujemo izjavu da su radnici iz jame poslati kući, te da je njihova sudbina neizvjesna. Napominjemo, da su svi radnici i dalje u radnom odnosu, a zbog vanredne situacije u jami, koju je proglasio Štab čete za spasavanje nedugo nakon požara, dio radnika u skladu sa Zakonom i zakonskim aktima poslat je na korištenje prvog dijela godišnjeg odmora, dok su ostali radnici raspoređeni na određene poslove u krugu jame. Nedostatak proizvodnje iz jame ‘Omazići’ biće nadoknađen povećanjem proizvodnje na površinskim kopovima, tako da ni isplata plata neće biti upitna”, dodali su.

Kazali su i da svi zaposlenici rade u cilju prevazilaženja vanrednog događaja, a Štab čete za spasavanje je u stalnom zasjedanju i rukovodi akcijom sanacije požara, na čelu sa Hasanom Sejdinovićem, rukovodiocem Štaba za spasavanje, uz koordinaciju sa direktorom Društva.

Iz RMU “Banovići” pozivaju sve uposlenike, predstavnike oba sindikata, da u narednom periodu zajedničkim radom doprinesu stabilizaciji proizvodnje i da ovakve događaje ne koriste za dodatno usložnjavanje situacije u Rudniku.

“Federalnu zastupnicu Elzinu Pirić pozivamo da ne širi neistine o ovom događaju i napominjemo da je kao zaposlenica rudnika ‘Banovići’ u svakom momentu mogla dobiti informacije od stručnog lica, ovlaštenog od strane direktora Društva. S obzirom da gospođica Pirić od 20. maja prošle godine (od smjene tadašnje Uprave Društva) nije došla na posao, jasno je da nema provjerene informacije i da nije upoznata sa stanjem u Rudniku”, istakli su.

Naglasili su i da je pozivaju da se vrati na posao za koji je plaćena, te da svojim neistinama ne nanosi štetu i narušava ugled Rudnika, kako su napisali.

Komentari

Vaš komentar