Iz RS ne prestaju reakcije na Schmidtovu odluku

Vijesti 13. apr 202221:46 1 komentar

Sveti Sava i Sveti Vasilije Ostroški, kako su nazvana dva teretna despota, bili su pred zgradom Vlade Republike Srpske.

Uz duge cijevi i zaštitu pripadnika SAJ-a, član Predsjedništva BIH Milorad Dodik stigao je na posao. Uprkos informaciji o mogućoj ugroženosti njega i njegove porodice, kaže ne plaši se.

“Često čujem da me neko želi ugroziti. Razumijem da je to zbog mojih stavova, a vezanih za odbranu Republike Srpske i rezultat atmosfere koja se napravila u BiH koju su generisali muslimani i njihovi politički predstavnici, a prije svega opozicija oličena u PDP-u i njihovim prvacima .To je atmosfera u kojoj su oni strancima stalno sugerisali kako treba da se skloni Dodik, kako je ovo diktatura, režim, ništa nije tačno. Ne može da bude ni dikatatura, a ni režim ako ste u poziciji da nemate vojsku, da nemate obavještajne službe, sudove, da nemate reprekusiju bilo koje vrste”, objašnjava Dodik.

I tabloidi u Srbiji bave se Dodikom, danas pišu da ga EUFOR planira uhapsiti zbog korupcije, što iz EUFOR-a ocjenjuju kao besmislenim, neutemeljenim. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija kaže da zabrinjava što prijetnje Dodiku dolaze i od nekih međunarodnih bezbjednosnih agencija.

“Obaviću razgovore sa bezbjednosnim agenciijama i u BIH ali i međunarodnim, ako oni ne izađu sa stavovima, posle tih razgovora, ja ću iznijeti svoja zapažanja i saznanja koja u ovom trenutku imam”, najavljuje Tegeltija.

Ovim se nakratko skrenula pažnja i fokus sa odluke o suspenziji entitetskog zakona o imovini. Radovan Višković, premijer RS, na pitanje novinara da li će prihvatiti, ili se suprotstvaiti sili koja pokuša primijeniti nametnuto kaže:

“I oni najslabiji, kako naš narod kaže, i miš će vas ugristi kada ga dotjerate do zida. Ne bih nikome preporučio tu vrstu. Mi ćemo se boriti, koliko god bili jaki, ili nejaki”, tvrdi premijer RS Višković.

Jak ili nejak, nazivan lice bez legaliteta i legitimiteta, turista, gospodin, građanin Bavarske, visoki predstavnik Christian Schmidt sastaje se sa predsjednikom Srbije. Hoće li to uticati na promjenu stajališta?

“Trebamo da vidimo kakvi će biti rezultati večerašnjeg satanka Schmidta i Vučića. Nikada nisam bio blagonaklon na intervecionaziam stranaca. Smatram da trebamo biti samostalni i suverena zemlja, a ne da budemo protektorat međunarodne zajednice. Zakone i sve odluke treba da donose izabrani narodni predstavnici u Parlamentu, a ne da ih neko nameće sa strane tako da nema nikakvog opravdanja na postupak Christiana Schmidta”, kaže Nebojša Vukanović.

“Prošlo je vrijeme nametanja”, apostrofira za N1 predsjednik SDS-a Mirko Šarović, koji kaže da je značajno čuti i predsjednika Srbije.

“Vratili smo se 20 godina unazad kada je Ešdaun krenuo sa nametanjem ovakvih odluka. Ulazimo u treći talas krize u BIH sa nesagledivim posljedicama. Sada je odgovornost najveća na vlastima u RS. Oni su krivci za stanje u koje smo došli. Nije u pitanju pravda i da li je nešto ispravno ili ne, već da li je trebalo provocirati, kretati u neke projekte koje znamo unaprijed da će nas suprotstaviti sa SAD, GBR, EU, Njemačkom, drugim zemljama”, objašnjava Šarović.
Pitanja imovine, potcrtavaju i ponavljaju u RS regulisana su Dejtonom.

Povećana politička temperatura, povećane i bezbjednosne mjere. Ključni su naredni dani, dvije sedmice-ponavljali su nam u korona krizi. U ovoj političkoj, ključna je- sve i jedna-do izbora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare