Iz SDA poručili: Nikakvog „razlaza BiH“ ne može biti

Vijesti 12. apr 202114:37 > 14:48 3 komentara
SDA

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) su poručili u saopćenju da političari u Evropskoj uniji ne pomišljaju da riječi „razlaz“ i „promjena granica“ uopće spominju kada govore o Bosni i Hercegovini.

“Političari u Evropskoj uniji koji, eventualno, žele zagovarati temu o ‘mirnom razlazu BiH’ i promjeni državnih granica na Zapadnom Balkanu, moraju biti svjesni da do toga nikada neće doći, a jedina posljedica mogli bi biti ratovi u regiji, te lančanom reakcijom i u cijeloj Evropi”, navodi se u saopćenju SDA.

“Zbog toga im je najpametnije da o toj temi uopće ne razgovaraju, niti da pomišljaju da riječi ‘razlaz’ i ‘promjena granica’ uopće spominju kada govore o Bosni i Hercegovini”, naglasili su.

Iz SDA od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine traže da sve osobe za koje se potvrdi da su na bilo koji način učestvovale u kreiranju ove teme u EU institucijama proglasi nepoželjnim osobama i zabrani im ulazak u našu zemlju.

“Od institucija Evropske unije, država članica EU, a naročito od članica Kvinte očekujemo da se jasno i nedvosmisleno odrede i zaustave bilo kakve inicijative i razgovore na ovu temu”, istakli su u saopćenju.

Komšić potvrdio da je Pahor pitao da li je moguć miran razlaz u BiH

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je danas da je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posjete BiH, na susretu s članovima Predsjedništva BiH rekao da su u posljednje vrijeme sve su češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije, te upitao: “Možete li se vi u BiH mirno razići?”.

Kako navodi Komšić, on i Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsjedavajući Milorad Dodik iznio suprotan stav.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare