Iz Udruženja za cističnu fibrozu BiH pisali ambasadama

Vijesti 08. apr 202109:05 > 11:18 0 komentara
N1

Iz Udruženja za cističnu fibrozu BiH su se oglasili otvorenim pismom upućenom ambasadama SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije u BiH, Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH i ambasadi Švicarske. Pismo je upućeno, kako navode, zbog izrazitih problema u liječenju djece sa cističnom fibrozom u BiH.

Navode da sedmero djece puna tri mjeseca ostaje uskraćeno za redovnu terapiju lijekovima.

Naime, već puna 3 mjeseca SEDMERO DJECE sa područja Unsko-Sanskog Kantona je uskraćeno za redovnu medikamentnu terapiju. Direktor ZZO USK, gospodin Izet Mustafić, oglušio se na sve pozive svog resornog Ministarstva, kao i na pozive Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH, a uposlenici ZZO USK su u više navrata pokušali zastrašiti roditelje direktnim pozivima, kao i neosnovanim pismenim dopisima u kojima osporavaju rad advokatske kancelarije angažovane od strane Udruženja, sve sa ciljem da roditelji popuste pritisku i da se dostupnost prijeko potrebnih lijekova za njihovu djecu nastavi po starom principu, a koji je Zavodu omogućavao da s vremena na vrijeme bez obrazloženja oboljeloj djeci uskrati lijekove i na taj način napravi uštede u Budžetu“.

 

? OTVORENO PISMO AMBASADI SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA, VELIKE BRITANIJE, FRANCUSKE, NJEMAČKE I ITALIJE U BIH, UREDU…

Posted by Udruženje za cističnu fibrozu u BiH on Monday, 5 April 2021

Nadalje, prošla je cijela GODINA DANA otkako je za dvoje punoljetnih osoba u Kantonu Sarajevo omogućen pristup prijeko potrebnim lijekovima, ali do danas niti jedan recept nije izdat, niti se oboljeli na Klinici za plućne bolesti “Podhrastovi” tretiraju u skladu sa protokolom za liječenje cistične fibroze onako kako se to čini sa maloljetnim osobama na Klinici za pedijatriju, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS)“, kažu u pismu.

 

“Uvažavajući sve informacije navedene u otvorenom pismu, Udruženje moli poštovane Ambasadorice i Ambasadore da, u skladu sa svojim ovlaštenjima, podrže naše napore i da zajedničkim snagama našoj djeci, oboljeloj od ove teške bolesti omogućimo dostojanstven pristup liječenju u Federaciji BiH, u skladu sa Pravom na zdravstvenu zaštitu zagarantovanu Ustavom Federacije BiH”, navode iz ovog Udruženja.

Kompletno pismo pročitajte na linku OVDJE.

“DJECA NE MOGU I NE SMIJU BITI ODGOVORNA U KOJEM KANTONU SU ROĐENA, NITI BI SE KANTONALNI PROBLEMI SMJELI “PRELAMATI” NA NJIHOVIM LEĐIMA!”, poručili su iz udruženja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!