“Iza zidova margine”

Vijesti 21. jun 202111:03 0 komentara
Bh. Povorka ponosa

Bh. povorka ponosa tokom 2021. godine organizuje medijsku kampanju pod nazivom “Iza zidova margine” sa ciljem da učini vidljivim iskustava LGBTIQ osoba tokom pandemije.

Pandemija je utjecala na mentalno zdravlje svih građana_ki Bosne i Hercegovine, kako je nebrojeno puta rečeno u medijima. Ipak, iskustva lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i queer (LGBTIQ) osoba su potpuno zanemarena u javnom prostoru. Zanemarivanje i medijska nevidljivost iskustava LGBTIQ osoba u posljednjih godinu dana, dodatno su nas gurnula na marginu društva s kojom se mukotrpno borimo svih ovih godina.

Dugogodišnja aktivistička borba i predan rad su doveli do toga da se 2019. godine održi prva Bh. povorka ponosa, koja je vidljivost LGBTIQ osoba i pitanja stavila u ravan sa svim drugim važnim društveno-političkim temama u državi.

Činjenica da je medijska zainteresovanost za izvještavanje sa prve povorke premašila sva naša očekivanja samo govori o tome koliku moć ovaj protest ima, te koliko može doprinijeti zastupljenosti LGBTIQ tema u javnom prostoru, saopćeno je danas iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

“Ipak, medijsko izvještavanje o marginalizovanim grupama ne smije biti selektivno, sporadično, niti motivisano samo velikim javnim događajima. Zbog toga, ovom kampanjom želimo da skrenemo pažnju i na trend zanemarivanja LGBTIQ tema tokom pandemijske godine u medijskom prostoru.

Kampanjom “Iza zidova margine” borimo se protiv zanemarivanja iskustava naše zajednice i dajemo glas onima koji_e se ne čuju u javnom prostoru.

Kampanjom želimo da pokažemo spektar iskustava, koja zajednica proživljava, a u fokusu su nam iskustva ljudi tokom 2020. godine. Iako smo dijelile_i mnoga iskustva sa našim sugrađanima_kama, postojala su i specifična iskustva koja su karakteristična za LGBTIQ osobe, poput straha od porasta nasilja na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta uslijed izolovanosti.

Nadamo se da ćete kroz dijeljenje naših iskustava moći osjetiti dubinu naših strahova – od brige za sigurnost naših porodica, kolega_ica i prijatelja_ica, te straha za vlastiti život, preko briga vezanih za posao i ekonomsku neovisnost, strepnji da zbog epidemioloških mjera nećemo vidjeti naše najbliže, pa do suočavanja sa gubitkom slobode. Ipak, uprkos teškom periodu bilo i pozitivnih iskustava, poput prepoznavanja sopstvenih kapaciteta i potreba, novih prijateljstava, ljubavi i podrške.

Prikupljeno je preko pedeset iskustava LGBTIQ zajednice koja svjedoče o otporu, borbi i snazi koju svako i svaka od nas ima. Hrabra LGBTIQ zajednica, koja se i mimo vanrednih okolnosti, zbog predrasuda i homo/bi/transfobije, susreće sa raznim problemima i oduzimanjem slobode, uspjela je da savlada i teško vrijeme pandemije.

Kao Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa 2021. šaljemo punu podršku našoj zajednici, svakoj LGBTIQ osobi posebno, i nadamo se da ćemo zajedno proći kroz sve prijetnje slobodi i sigurnosti”, zaključeno je u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!