Izabrana gradonačelnica Sarajeva: Velika ili pirova pobjeda trojke?

Vijesti 08. apr 202120:27 > 20:28 0 komentara
N1

Benjamina Karić postala je 39. osoba na čelu glavnog grada BiH i tek druga žena u historiji Sarajeva na gradonačelničkoj poziciji.

Dosadašnji gradonačelnik Abdulah Skaka predao je ključ grada u ruke njegove nasljednice.

“Sarajevo je grad prijateljstva. Pozivam Vas da budete moji prijatelji. Pozivam vas da pokažemo ljubav prema gradu Sarajevu. Jedino tako možemo uspjeti u svim našim zamislima. Sarajevo nikada nije bilo sebično. Pružalo je uvijek ruke svim dobronamjernim ljudima. Zato mi kao građani i građanke trebamo biti dobronamjerni i pružiti ono najbolje našem gradu”, kazala je nova gradonačelnica.

Karić je članica SDP-a od svoje 18. godine, a od 2019. godine i potpredsjednica partije. Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Njeni zamjenici biće Anja Margetić koju je predložila Naša Stranka i Haris Bašić prijedlog Naroda i pravde i ujedno bivši ministar u Vladi Kantona Sarajevo.

“Sav svoj potencijal, iskustvo i kapacitete ću iskoristiti u naredne četiri godine, da doprinesem razvoju Sarajeva i da vratimo sjaj i svjetlo multietničkom Sarajevu kakvo je oduvijek bilo”, kazala je Margetić.

“Da pokažemo da je Sarajevo glavni grad BiH. Da je Sarajevo evropski grad i evropski Jerusalem, koji ima budućnost i u kojem će se lijepe priče pričati”, dodao je Bašić.

Izabrana gradonačelnica Sarajeva: Šta to znači?

Iako ostaje gorčina zbog neimenovanja Bogića Bogićevića za gradonačelnika, lider Naroda i pravde Elmedin Konaković poručuje da je ovo velika pobjeda za trojku. Na pitanje da li je ovo pirova pobjeda, odgovara:

“Ne možemo to zvati pirovom pobjedom, upravo zbog toga da ne bi nekoga povrijedio od ovih ljudi. Jer pogledajte kako danas Benjamina, Anja i Haris izgledaju. Neka srednja i mlađa generacija obrazovanih ljudi i intelektualaca. Haris i Benjamina sa političkim iskustvom. Mislim da njih dvoje ukupno govore pet ili šest stranih jezika. Nešto što mi želimo da svijet vidi”, tvrdi Konaković.

Stižu i prve čestitike, od gradonačelnika Istanbula.

“Čestitamo Benjamini Karić na izboru za novu gradonačelnicu Sarajeva. Upućujem iskrene pozdrave iz Istanbula, grada u kojem živi najveća populacija Bosanaca na svijetu”, poručio je Ekrem Imamoglu, gradonačelnik Istanbula.

Novo rukovodstvo glavnog grada BiH na kraju je i proslavilo pobjedu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!