Izabrani delegati iz KS za Dom naroda FBiH: Zahiragić zaprijetio

Vijesti 02. dec 202217:27 0 komentara

Manje od sat vremena trajalo je biranje delegata iz Kantona Sarajevo za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Najviše glasova osvojio je Haris Zahiragić, šest, a najviše delegata izabrao klub Srba - ukupno pet. Najmanje ide u klub Hrvata samo jedan - Damir Marjanović. SDP je stranka sa najviše izabranih delegata - njih troje.

Svi Srbi izabrani u Skupštinu KS idu u Dom naroda federalnog Parlamenta. Iako su od konstitutivnih naroda najmaloljudniji u ovom kantonu dobili su najviše, pet pozicija. Građani Sarajeva zadovoljni su.

“Ako će braniti interese Kantona Sarajevo sasvim je svejedno je koji prefiks ima. Ne trebamo u postotke gledati.”

“Mislim da ne oslikava realnu sliku, ali stvarno to ne pratim.”

“Ako imamo Dom naroda onda je to pravedno, zato što bi Dom naroda izgubio smisao ako bi u Domu naroda bila zastupljena samo većina, onda to ne bi bio Dom naroda već zastupnički Dom.”

Iz Kluba Hrvata ide samo Damir Marjanović, iako Hrvati po poslednjem popisu imaju 4,2%, dok Srbi 3,2, procenat više, i četiri delegata manje.

“Četiri od 35 u Skupštini je u Klubu Hrvata dovoljno pokazuje da je Hrvata i bilo i da će ih biti u Sarajevu”, kaže Damir Marjanović, delegat u klubu Hrvata.

Najveći broj glasova, šest, imala je lista Harisa Zahiragića, ipak Zahiragić je jedini iz SDA izabran u Klub Bošnjaka, gdje najavljuje formiranje većine.

“Možete očekivati obrat, SDA će sa svojim partnerima imati većinu u klubu Bošnjaka. Ko pokuša susprendovati izbornu volju bošnjačkog naroda koja je oličena u klubu Bošnjaka će imati ozbiljne probleme”, kaže Haris Zahiragić, delegat u klubu Bošnjaka (SDA).

Da to nije isključeno ne negiraju u SDP-u, iako se nadaju da će osmorka okupiti u klubovima naroda po 11 delegata.

“A šta se dešava na terenu sa pritiscima i sa nezakonitim aktivnostima je druga stvar. Tu lekciju sam naučio na izboru Bogića Bogićevića da se delegatima ne može vjerovati do zadnje”, ističe Irfan Čengić, delegat u klubi Bošnjaka (SDP).

“2014. godine u klubu Srba bez SDP-a se ne bi mogla formirati vlast. SDP je tada glasao za gospodina Dunovića da bi odblokirao proces, tada smo pokazali da nećemo biti neko ko blokira”, kaže Igor Stojanović, delegat u klubu Srba (SDP).

U klub ostalih za sada je izabrana Sanela Klarić, no za očekivati je da će svih pet članova kluba ostalih biti po dubini imenovani u Dom naroda, jer će, procjene su nedostajati delegata za ovaj klub.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!