“Izaslanstvo Evropskog parlamenta mora poštivati nepristrasan pristup prema BiH”

Vijesti 12. jan 202219:07 4 komentara
Željana Zovko

Izaslanstvo Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom (DSEE) održalo je 12. siječnja razmjenu mišljenja o situaciji u Bosni i Hercegovini i neprovođenju presuda Europskog suda za ljudska prava (ECtHR) u vezi s političkim pravima. Zastupnici u Europskom parlamentu su tijekom sjednice saslušali osobna svjedočenja Derve Sejdića, Jakoba Fincija i Azre Zornić u vezi s njihovim predmetima na sudu u Strasbourgu i njihov pogled na budućnost Bosne i Hercegovine.

Zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Željana Zovko ocijenila je sastanak jednostranim i neprimjerenim te je inzistirala na uključivanju presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić u raspravu.

“U prosincu sam poslala dopis predsjedavajućem izaslanstva, zastupniku Franzu, u kojem sam tražila uključivanje razmjene mišljenja o provedbi odluke Ustavnog suda u slučaju Ljubić, koja je bitan element za budućnost Bosne i Hercegovine. Rečeno mi je da će sjednica uključivati osobna svjedočenja. Smatrala sam da je sjednica nepotpuna bez sudjelovanja g. Ljubića i rasprave o njegovom predmetu na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, ali moj prijedlog da na sjednicu 12. siječnja pozovem g. Ljubića i predsjednika Ustavnog suda BiH Mate Tadića je odbijen”– naglasila je Zovko, dodavši kako je nakon posljednjeg sastanka podnijela novi zahtjev, u kojem je ponovila isti apel za sljedeću sjednicu izaslanstva, kako bi govornici mogli podijeliti svoja iskustva i dati pregled ustavnog uređenja BiH.

Zovko smatra da se položaj predsjedavajućeg navedenog izaslanstva zlorabi.

“Do sada su moji prijedlozi odbijeni. Dok sam više puta pozivala na nepristran pristup u dogovaranju aktivnosti izaslanstva, predsjedavajući i tajništvo radije promiču jednostran stav, iako je Europski parlament isti osudio u rezolucijama Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini (2014., 2015., 2016. i 2017.). Ova praksa je neprihvatljiva i kontraproduktivna u ovim vrlo napetim vremenima”, rekla je.

Prošle godine su Zovko i njezini hrvatski kolege uputili pismo pritužbe pokojnom predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju zbog Franzove klevete hrvatskih političara. U službenoj izjavi u svojstvu predsjedavajućeg izaslanstva DSEE-a, Franz je naveo kako je očito da određene političke snage u Hrvatskoj, zemlji članici EU-a, imaju potencijalnu destabilizirajuću agendu u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Sassoli je odgovorio kako je podsjetio gospodina Franza da službene izjave za medije trebaju u potpunosti poštivati stavove koje je Europski parlament usvojio u svojim rezolucijama, i da u slučaju da se iznese osobno mišljenje, to treba jasno naglasiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare