Izazovi TikToka za mlađe generacije: “Važna je edukacija, a ne zabrana”

Vijesti 18. dec 202111:03 > 12:09 1 komentar

Izazovi TikToka bila je tema “Novog dana”. O ovoj relativno novoj mreži koja je izuzetno popularna među mladima i djecom, a poznata po snimcima i izazovima koji su vrlo često veoma opasni razgovarali smo sa Jelenom Radović, sociologinjom i eksperticom za socijalne mreže i Seadom Hrustanovićem, jednim od najpoznatijih bh. tiktokera.

Radović je pojasnila da je riječ o društvenoj mreži sa izuezetno kratkom formom koja ima zanimljivih sadržaja.

“Tu je mnogo smiješnog sadržaja, a sama činjenica da su oni brojni i da djeca mogu vidjeti u nekoliko minuta veliki broj videozapisa im pričinjava posebnu zabavu. Ne moraju se zadržavati previše na nekoj temi i stjecati dodatna znanja već je to platforma za šalu i to je jedan od razloga zbog čega TikTok jako brzo raste”, navela je.

Jedan od najpoznatijih bh. tiktokera Sead Hrustanović je istakao da iz njegove perspektive ova društvena mreža mladima nudi mnogo sadržaja, ali da u zavisnosti od toga šta određenu osobu zanima, to će joj TikTok nuditi.

“Ukoliko vas zanima kuhanje i to lajkate i općenito imate interakciju s videima takva vrsta će vam se stalno nuditi”, naglasio je.

Dalje je Radović naglasila da TikTok koristi veliki broj djece mlađih od 13 godina te da je to jedna “siva zona” o kojoj nema statističkih podataka.

“Ne možemo ispratiti njihove algoritme jer nemamo podatke o tome koliko ko ima godina. Veoma je važno znati napraviti svoj algoritam kako bi od sadržaja izlazilo ono što vas interesuje. Trebamo imati na umu da djeca od 6, 7, 10 godina ne znaju baš najbolje podesiti taj algoritam i onda im od samog početka TikTok nudi svakakve sadržaje, između ostalog, i ono što ih ne interesuje, ali možda hoće u budućnosti. Međutim, kada govorimo o izazovima to nisu oni tipa ‘hajde da vidimo ko će pročitati koliko knjiga’ već ‘hajde da napravimo najgadniji smoothie na svijetu i da vidimo ko će izdržati da ne povrati’. Djeci od 6 godina to i može biti smiješno, ali nama odraslima je već jasno da takve stvari ne trebamo raditi ni u online ni stvarnom životu. Tu su i mnogi izazovi koji su opasni po sigurnost i roditelji moraju naučiti dijete da to ne smije raditi koliko god taj izazov bio popularan”, naglasila je Radović.

Hrustanović, s druge strane, smatra da ti izazovi za mlađe generacije znače jednu vrstu dokazivanja svojim vršnjacima.

“Ili ljudima koji će eventualno pogledati taj video koji oni objave. Mislim da tu postoji neka vrsta dokazivanja da oni objave video i postanu popularni preko toga koji će privući pažnju ljudi. Popularnost i da žele biti viđeni je jedan od tih razloga, ali zapravo ne postižu ništa pametno s time”, naveo je.

Naglasio je da se trudi da sadržaj koji on objavljuje na TikToku ne bude vulgaran, da ne sadrži psovke tako da bude primjeren svim generacijama.

“TikTok je samo jedna od društvenih mreža, međutim, dosta roditelja ga zabranjuje djeci i nemaju specifičan razlog zašto to rade. Nisam roditelj i ne mogu savjetovati kako bi neko trebao odgajati svoju djecu, ali mislim da se moraju edukovati, a ne da im se nešto zabranjuje. Bitna je međusobna komunikacija i povjerenje. Samim time će djeca i ako se upuste u te društvene mreže biti pažljivija. Nažalost, sve što roditelji brane, djeca teže tome”, savjetovao je Hrustanović.

Radović je naglasila da se na TikToku mogu blokirati sadržaji, ali je i ona mišljenja da roditelji djecu moraju naučiti kako da koriste društvene mreže.

“Ako djecu učimo kako da prelaze ulicu, šta je pristojno šta nije, isti taj način trebamo primijeniti i na sve društvene mreže. Bez obzira na popularnost TikToka među mladima, imamo i odrasle na toj platformi koji se znaju ponašati veoma neprimjereno, ali moramo znati da na svakoj mreži postoji izuzetno dobar sadržaj, ali i lošeg i samo je pitanje šta će vam algoritam ponuditi i kako ćete ga vi podesiti te šta ćete gledati na tim društvenim mrežama”, poručila je Radović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare