Izbora će biti, a ko će se takmičiti?

Vijesti 03. maj 202219:55 1 komentar

Sutra će biti donesena odluka o raspisivanju općih izbora u oktobru ove godine. Potvrde da su sredstva za održavanja ovih izbora osigurana još uvijek nema, u međuvremenu traju i politička osporavanja legitimiteta Centralne izborne komisije , kao i podrška njenom radu.

Dan pred zvižduk koji će označiti početak i zvanične izborne trke predsjednik Centralne izborne komisije nema sumnje da će izbori i biti održani. Mostarizacijom BiH smatra scenario da neko bude izabran na mandat od četiri godine, a da vrši dužnost osam godina . U pravnoj državi se moraju poštivati odluke sudova, a pitanje izbora zahtjeva hitno zasjedanje Vijeća ministara, i naglašava, sredstva imaju i odluke je potrebno donijeti

Na računu akumuliranih prenešenih sredstava iz prethodnih godina postoje 39 miliona i 499 hiljada i 850 KM koje nisu raspoređena nikome, prema tome jasno je da postoje sredstva i da nadležni trebaju da reagiraju. Kad pogledate definiciju države BiH iz člana 1i 2 Ustava BiH gdje se kaže da je BiH država koja funkcionira na osnovu zakona i u skladu sa demokratskim izborima , a kad vi kažete da ne želite izbore to znači da želite da ne funkcina ta država kako je propisano Ustavom” kazao je za N1 Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH.

A Ustav bi morao doživjeti promjene ukoliko se žele implementirati presude poput Sejdić – Finci, o čemu su mediji izvještavali tačno na današnji datum prije 12 godina kada je tadašnja predsjednica CIK-a izrazila uvjeravanje da uprkos diskriminarijućim odredbama izbori neće biti ništa manje legalni i legitimni jer će se zasnivati na volji birača. I apelanti pred Evropskim sudom za ljudska prava trenutno bitnijim smatraju održavanje izbora

Trebamo da održimo izbore, da nakon toga stranke koje pobjede počnu raditi na promjeni izbornog zsakona odnosno Ustava, to se može uraditi vrlo brzo ukoliko se stranke slože, jer očito da do sada nije bilo.” ispričao nam je Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

Uvjeravanje u održavanje izbora stižu iz SDA.

Izbori će se održati, sredstva za izbore će se naći. Centralna izborna komisija će raspisati izbore onako kako to zakon propisuje raspisati izbore i pozivam sve one unutar BiH koji namjeravaju učestvovati u utakmici za opće izbore da rade svoj posao i pozivam sve one koji su mislili da vrše bilo kakvu vrstu opstrukcije da na vrijeme stanu” saopćeno je iz stranke.

Iz HDZ-a jasna poruka : ne odustaju od izmjena; bit će onako kako kaže Izborni zakon a ne nelegalni CIK

Naš prijedlog je u proceduri. Izbori će ići onako kako je definirao Izborni zakon, a ne kako to odluči nelegalno tijelo koje je zaduženo za provođenje. To su realnosti koje ćemo mi pratiti u skladu s izbornim kalendarom i prema tome se određivati, a sve drugo je odgovornost svih političkih predstavnika.” kazala je Borjana Krišto.

Dokument okvirnog budžeta i budžet za 2022. godinu je u završnoj fazi stižu uvjeravanja za N1 iz ministarstva finansija i trezora BiH, a potvrđuje to i odgovor iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara koji konstatuje da te dokumente nisu zaprimili . Iz CIK-a naglašavaju da nakon rapisivanja izbora teče rok za preuzimanje obrasce za prikupljanja potpisa podrške nakon čega će i biti poznato ko je uzeo učešće za utrku na općim izborima u oktobru.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare