“Izbora u oktobru će sigurno biti… ili možda neće?”

Vijesti 13. feb 202219:07 > 19:20 4 komentara
Unsplash (ilustracija)

Centralna izborna komisija već se priprema za izbore. Širom BiH održano je niz radionica u okviru zajedničkog projekata s Vijećem Evrope "Trening trenera izbornih komisija". Cilj je poboljšati rad biračkih odbora. No, aktivnosti ali nerijetko i stavovi CIK-a, kada je riječ o predstojećim izborima, ostaju u sjeni neuspjelih političkih pregovora o izbornoj reformi i najava opstrukcija izbornog procesa.

“Vrijeme nije na našoj strani”, u januaru je rekla specijalna predstavnica Unije za izborne pregovore, Angelina Eichhorst. A i prije toga bilo je jasno, da će dogovor izostati. Stranci su odlazili, dolazili. Mijenjale se lokacije, sagovornici. No, pozicije ključnih pregovarača ostale neusaglašene. Suprotne. Pojedini najavljivali blokadu izbora, potom bojkot, pa radikalne poteze.

No, međunarodna zajednica odlučna – izbora u oktobru sigurno će biti. Ili, kako nedavno kaže Bakir Izetbegović, možda ipak i neće.

A radiće se, radiće se danas, radiće se ponovo, mislim da će se priključiti i stranci, ako ni to ne uspije moguće da budu pomjereni i izbori, ali mislim da će se jednostavno tragati za rješenjem dok ono ne bude pronađeno“, kazao je lider SDA Bakir Izetbegović.

Opcija odgađanja izbora prvi put je spomenuta tokom posljednjih razgovora u Parlamentu BiH, a koje je organizovao lider Naroda i pravde, Elmedin Konaković. On tvrdi da su ideju predzložili stranci.

Odgađanje izbora se pojavilo kao ideja u međunarodnim krugovima oni kažu ako ima prostor za dogovor pa treba još malo vremena, rekli su nam eto možda i da odgodimo. Po našem stavu ne treba nam odgađanje, to je veliki problem“, poručio je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Situacija bi mogla i da se zakomplikuje najavama Milorada Dodika da se u narednom periodu treba baviti kako tvrdi “nelegalno izabranim” članovima Centralne izborne komisije.

Imajući u vidu da su oni formirali svoju Izbornu komisiju moguće je svašta, mi smo naravno protiv prolongiranja izbora, jesmo zato da pokušamo nešto riješiti oko Izbornog zakona, ako je to moguće, ako nije šta da radimo. Mislimo da ostaje ozbiljan problem koji će se tek problematizovati u narednim mjesecima a to je nelegalno, nezakonito izabrana CIK i nažalost opet Evropljani podržavaju takav izbor, zato što su Amerikanci rekali da to treba“, tvrdi lider SNSD-a Milorad Dodik.

Predsjednik HDZ-a 1990, Ilija Cvitanović najavljuje još jedan krug pregovora, i odbacuje mogućnost odgađanja izbora. No korake hrvatskih političkih predstavnika, odredit će, prije svega, zaključci predstojeće vanredne sjednice HNS-a.

Posebno poruku šaljemo da budemo minimalno zastupljeni kroz gradska i općinska vijeća gdje ćemo tražiti okrupnjavanje kantona, općina sa hrvatskom većinom, da to bude naša poruka našeg hrvatskog jedinstva i zajedništva. Kao stranka ćemo se boriti za svoj program, kritizirajući ono što HDZ BiH loše radi, a puno je toga kroz općine i kantona. Na ovim nacionalnim temema uvijek ćemo tragati za zajedničkim stavom i kompromisom“, kaže predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović.

Iz SDA su najavili kako će na prijedlozima izborne reforme raditi i tokom vikenda, no o tom radu javnost nije upoznata. Predsjednik Centralne izborne komisije, koja se u izbornoj godini suočava s pritiscima sa svih strana, je poručio kako: čekanje političkog dogovora nije pravni osnov za prolongiranje raspisivanja izbora, niti njihove provedbe. Aktuelni Zakon jasno propisuje i jedno i drugo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare