Izbori u Francuskoj, energetika, turizam i košarkaši u Novom danu

Vijesti 25. apr 202215:01 > 15:07 0 komentara
N1

U Novom danu N1 televizije u utorak 26. aprila očekuju vas interesantne teme i gosti.

Tijesnom pobjedom, Emanuel Macron izvojevao drugi predsjednički mandat u Francuskoj. Za razliku od Macrona, ubjedljivu pobjedu na parlamentarnim izborima u Sloveniji odnio Robert Golob, lider Pokreta Sloboda. Evropa se opredjelila. Šta sada čeka Evropu, a šta Balkan zbog ovakvih izbora evropljana za Novi dan govori Tatjana Ljujić – Mijatović – bivša ambasadorica BIH pri UN-u s kojom s ćemo razgovarati u Novom danu.

Nema više jeftine energije”, slogan je koji sve češće čujemo. Trenutna svjetska geopolitička preslagivanja, ratovi i blokade upozorenje su da smo potrošili eru jeftine arapske nafte i ruskog plina. Svijet se okreće obnovljivim izvorima energije. FBIH 3 godine čeka svoj Zakon koji bi regulisao ovu oblast. Šta se čeka? Kakav ćemo Zakon na kraju dobiti? Svjetski je dan obnovljivih izvora energije. Za Novi dan govore: Sanjin Habul – predsjednik Komisije za izradu novog Zakona o obnovljivim izvorima energije, Amer Jerlagić – proizvođač energije iz mini hidrocentrala i solara, Nihad Harbaš –  jedan od vodećih stručnjaka u oblasti energetike, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. U Novi Travnik ćemo po mišljenje firmi koje su instalirale solare na krovove i energetskog menadžera Denisa Bešića.

Granice se otvaraju. Građani planiraju putovanja. Restrikcija je sve manje. Počinje li povratak u normalno stanje? Kako izgleda život ovog proljeća na ulicama glavnih turističkih centara u svijetu, kako će izgledati ljetna sezona u BIH…ovo je tema o kojoj razgovaramo sa gostima u Sarajevu, Travniku, Banja Luci. Lejla Miso – turistički vodič, Maja Đurić Zahirović – kreatorica pozitivnih promjena, zaljubljenica u u aeroterapiju i Robert Dacešin – putopisac, bloger.

Univerzitetski košarkaški klub “Student” obnovio je rad 1. septembra prošle godine, a već u aprilu 2022. ostvario plasman u najjaču košarkašku ligu Bosne i Hercegovine. Studenti su plasman u elitnu diviziju izborili u dvomeču protiv Orlovika. Kako je Tuzla dobila još jednom prvoligaša reći će nam u “Novom Danu” trener Vladimir Mićanović i košarkaš Haris Andelija.

Minela Jašar – Opardija je sa vama od 8:00 do 11:00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!