Izbori za Predsjednika RS: Opozicija oduvijek priča o krađi, a SNSD pobijedi

Vijesti 07. okt 202214:18 0 komentara
N1/F.Z.

Na Općim 2006. godine ukupan broj nevažećih listića za predsjednik Republike Srpske bio je 37625, kada je u utrci pobijedio Milan Jelić (SNSD), no sa značajnom razlikom u odnosu na najozbiljnijeg protukandidata Dragana Čavića, tako da čak ni blizu 40 hiljada glasova ne bi napravilo razliku, no pitanje da li bi napravili razliku u poretku potpredsjednika RS. Zbog smrti predsjednika RS, Jelića, održani su prijevremeni izbori, gdje je SNSD-ov kandidat Rajko Kuzmanović potukao SDS-ovog kandidata Ognjena Tadića s nekih 20 hiljada glasova razlike. Nevažećih listića tada je bilo tek oko pet hiljada.

Dvije godine kasnije, broj nevažećih listića kada je riječ o glasanju za prvog čovjeka entiteta se povećava na 38.082. Milorad Dodik je sa svega 7.475 glasova više, pobijedio Ogenja Tadića, što znači da bi skoro 40.000 nevažećih listića, svakako moglo promijeniti odnos snaga, u korist Tadića ili učvrstiti Dodikovu poziciju. I nakon ovih izbora opozicija koju je tada predvodio SDS, a čiji član je bio i Tadić, tvrdila je kako je pokradena.

Da policija, tužilaštvo i pravosuđe u ovoj zemlji rade svoj posao, vjerovatno bi mnoga rukovodstva mnogih političkih stranaka bila desetkovana i ne bismo bili svjedoci toga da notorni kriminalci koji četiri godine u mandatu potkradaju RS i Federaciju BiH, na kraju ukradu i same izbore“, rekao je tada Tadić novinarima u Banjaluci.

Prema podacima CIK-a BiH, na Općim izborima 2018. u izboru za predsjednika (potpredsjednike) RS, bilo je 23.270 nevažećih praznih listića, dok je više od 25.000 listića bilo nevažeće po drugim kriterijima, što ukupno čini 71.540. Tada je pobjedu za predsjednicu odnijela Željka Cvijanović s 35.504 glasa više u odnosu na također SDS-ovog kandidata Vukotu Govedaricu. I on je nakon izborne noći tvrdio kako je pokraden, te tražio grafološku analizu.

Ne možemo da prihvatimo ovakve izborne podatke, dok se ne utvrdi konačna istina. Tražićemo i grafološku analizu. Imam osnova da sumnjam da su izbori pokradeni i nisu završeni dok se ručno ponovo ne prebroje svi glasački listići”, rekao je Govedarica nakon što je izgubio na izborima.

Preliminarni rezultati CIK-a pokazuju da je do sada za poziciju predsjednika RS već zabilježeno 20.381 nevažeći prazan listić, te 14.802 nevažeća listića po drugim kriterijima, što znači ukupno 21.863. A razlika između Milorada Dodika i Jelene Trivić je nešto više od 28.000 glasova. I Trivić danas tvrdi da je pokredena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!