Izborna debata: HDZ prezire druge, ali i svoj narod

Vijesti 15. sep 202220:53
N1

Tri kandidata za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine - Zlatko Miletić Za Nove Generacije), Tvrtko Milović (Hrvatska republikanska stranka - HRS) i Amir Đogić (Laburistička stranka) bili su gosti Izborne debate na N1.

Gospodine Đogiću kako provesti presude Evropskog suda za ljudska prava, ali i Ustavnog suda BiH, kako osigurati ravnopravnost svih građana?

Amir Đogić: Laburistička stranka je stava da se sve presude trebaju i moraju implementirati. Kako bi ova zemlja mogla funkcionisati svaki građanin moraju imati prava da biraju i da budu birani. A ne treba uopće diskutovati već se sve presude moraju provesti. Svi imamo priliku 2. oktobra birati one koji će provesti sve te promjene, odnosno, u Parlamentu BiH podržati sva ta rješenja.

Gospodine Miletiću je li moguć balans između građanskog i etničkog u BiH?

Zlatko Miletić: Naravno, samo je problem u BiH što nema političke volje, pogotovo od vladajućih stranaka koji 25 godina stalno ponavljaju istu priču. I zaista je sramota da od 2009. godine od prve presude Sejdić-Finci, zatim presude Zornić, Pilav, Pudarić nemamo ništa učinjeno. Suština je da se građani BiH kako god da se osjećaju i kojem god da narodu pripadaju, ne mogu imati ista prava i jedan dio njih nikada ne može biti izabran. Sramota je da već 13 godina nismo uspjeli postići (političke stranke) dogovor oko tih pitanja. Prema mom mišljenju postoje dva pravca. Prvi je da moramo na izborima izabrati nove ljude u parlamente BiH, ako hoćete entitetske parlametne da su u stanju da se dogovore oko svih tih pitanja uključujući i pitanje hrvatskog naroda, ali i naroda koji se ne izražavaju kao konstitutivni. Narodi su ovdje ugroženi bez obzira na to kako se izjašnjavaju, 25 posto imamo siromašnih u BiH i niko ne pita kako se oni zovu i kako iz te prilike/neprilike izaći. Jedino rješenje je da mi nakon izbora sjednemo i da pokušamo naći dogovor. Te presude uz Izborni zakon je nemoguće provesti bez djelimične ispravke ili izmjena i dopuna Ustava BiH, a drugo je da visoki predstavnik nametne te izmjene što ima pravo barem kada su u pitanju neke odredbe Izbornog zakona i uspostava ili implementacija izbora nakon njih. Nadam se da do toga neće doći i da će nama pustiti da se dogovorimo, a ako ne da onda on uradi što misli da treba.

Da li je gospodine Miloviću moguć balans u BiH između etničkog i građanskog?

Tvrtko Milović: Mi u teoriji imamo taj balans, a u praksi se on krši na teret etničkog. I oni koji ga krše su upravo ti koji nastoje izbaciti taj etnički dio i zato dolazi do blokade države. Imamo nakaradan Ustav koji je donesen na nakaradan način. Nama treba jedna kompletna revizija Ustava koja će uključiti sve relevantne i društvene grupe. Nakon što se taj Ustav novi donese, on mora imati potvrdu građana. Sadašnji Ustav nije temelj funkcionalne države.

Gospodine Đogiću, kako gledate na zahtjeve hrvatske strane za “legitimnim političkim predstavljanjem”?

Amir Đogić: Trenutno u BiH imamo Bošnjake, Hrvate, Srbe i ostale i ako se ne možemo dogovoriti idemo u pređašnje stanje. Sve je stvar konsenzusa. Samo legitimno predstavljanje je legitimno pravo tog naroda isto kao što i Srbi i Bošnjaci imaju pravo na to predstavljanje. Imamo situaciju ipak da je većina funkcija u rukama Hrvata i to je mudrost njihovih političara, ali uskratiti bilo kojem narodu nešto mislim da nije ozbiljno.

Gospodine Miletiću mislite li da je Hrvatima uskraćeno nešto u BiH te da su majorizirani?

Zlatko Miletić: Prvo bih se referirao na odgovore mojih gostiju. Ova vladajuća garnitura vlasti nije u stanju obojiti ono što je napravljeno za vrijeme Titine Jugoslavije uključujući da riješe i ove probleme, a ne neke druge. Kada je riječ o legitimnom predstavljanju, imao sam rasprave sa poslanicima (HDZ) i zaista mi je žao što oni nisu večeras ovdje pa da iznesu svoje mišljenje. I moram ispraviti gospodina Đogića, ne radi se o legitimnosti hrvatskog naroda već jedne političke partije koja hoće kroz legitimno predstavljanje da ih nacrtamo u Ustavu i Izbornom zakonu, to se neće desiti. Barem mi, a ima jako puno bosanskih Hrvata i mislim da bi po popisu kada bi se izvršio njihov broj bio bi jednak sa onim hercegovačkim. Hrvatski narod zaista jeste ugrožen u pojedinim dijelovima BiH, ali isto su i Srbi u Federaciji BiH, a o Bošnjacima u Republici Srpskoj da ne govorim.

Tvrtko Milović: Svaki zastupnik je nečiji legitimni predstavnik i kada čujemo neke političare iz Sarajeva onda zaključujemo da su elementarno neobrazovani. U slučaju Hrvata problem je što oni koji Hrvate ne izaberu ne dobiju poziciju koja im po glasanju pripadne. Hrvati su ugroženi u Predsjedništvu BiH gdje ljudi biraju uvijek istog kandidata i onda ne dođe na tu poziciju. Borba protiv legitimnog predstavljanja je borba za HDZ na svim nivoima vlasti. HDZ se ne obraća nikome, oni ne vide potrebe jer preziru i druge, ali i svoj narod.

Da li bi, prema vašem mišljenju BiH jednog dana mogla imati jednog predsjednika?

Amir Đogić: U trenutnoj političkoj situaciji je sve stvar konsenzusa. U ovom momentu govoriti o jednom predsjedniku je populistički.

Zlatko Miletić: Za sada četiri. Jedan predsjednik i tri zamjenika. Svakako nam treba biti imperativ u budućnosti da za 50 godina dođemo do jednog i da uspijemo pronaći takvog lidera koji će podjednako voljeti sve narode i državu BiH.

Treba li Vijeće ministara BiH proširiti sa određenim ministarstvima?

Amir Đogić: Laburistička stranka dosad nije nikako bila zastupljena u Parlamentu, ali ako bi se trebalo proširivati, mislim da bi Ministarstvo poljoprivrede trebalo uvesti.

Zlatko Miletić: Mislim da je neophodno osnovati nova ministarstva, Vijeće ministara je dosad najgore. Ministarstvo za mlade, donijeti zakon o mladima i da se pobrinemo za njihov status. A smatram da je ministarstvo privrede veoma važno, a isto tako i državno ministarstvo zdravlja što nam je pokazala pandemija te ministarstvo dijaspore.

Tvrtko Milović: Ja sam za smanjenje postojećeg broja ministarstava i prvo kojeg bih upravo je ministarstvo iseljenih i izbjeglih, niko 10 godina nije prebrojao koliko imamo raseljenih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad