Izetbegović: Bošnjaci i Hrvati nisu nikad imali nijedan bitan razlog za sukobe

Vijesti 22. jan 202212:16 13 komentara
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović (Fena)

Bošnjaci i Hrvati, realno, nisu imali, niti danas imaju ijedan bitan razlog za sukobe, a imaju stotinu i jedan razlog za saradnju, izjavio je u intervjuu Večernjem listu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Podsjećajući na zajedničku prošlost, porijeklo, sličnost mentaliteta, jezika i sistema vrijednosti, Izetbegović je kazao kako su ovim narodima i glavni problemi i interesi zajednički.

“Blizu smo tačke nakon koje se nećemo moći oporaviti. Ako se nastave politička natezanja koja uzrokuju sigurnosne krize i ekonomsko zaostajanje Bosne i Hercegovine, za desetak godina ćemo biti zemlja staraca kojima neće imati ko zaraditi penziju. Ja ću svoje politike zasnivati na navedenim stavovima, a zastupao sam ih oduvijek, te na spremnosti i zagovaranju da se prašta, pomiruje i razumije druga i treća strana”, rekao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uspostave hrvatsko-bošnjačkog savezništva on je kazao da bi savezništvo moralo obuhvatiti sve dobronamjerne u Bosni i Hercegovini, ali bi trebalo krenuti od obnove povjerenja Hrvata i Bošnjaka.

“Moramo naći snage da napravimo preokret. A da bi ga napravili i jedni i drugi sebi trebamo postaviti pitanje – kako nam se desilo da dođemo u stanje u kom predsjednik Hrvatske optužuje Bošnjake da su ‘zlostavljači Hrvata’, a Bošnjaci imaju ozbiljan strah od ulaska predsjednika HDZ-a u Predsjedništvo BiH, od dvojca koji bi činio s Dodikom? A to je, nažalost, tako, i uzalud nam je to gurati pod tepih. Povjerenje je kao zgrada, dugo se gradi, lako se ruši. Moramo ponovo graditi porušeno, a za početak se svako mora upitati gdje je pogriješio u posljednjoj dekadi. I ne ponavljati greške, paziti na riječi i postupke”, kazao je predsjednik SDA.

Naglasio je da SDA ne negira daytonski koncept, ali traži da se poštuje daytonski ustav koji je ozakonio taj koncept.

“Postoje hrvatske frustracije i očekivanja da se taj ustav promijeni, ali postoje i bošnjačke frustracije i zahtjevi da se promijeni ustav Federacije BiH. Taj čvor moramo mudro razvezati. Milorad Dodik, ipak, ne dovodi verbalno u pitanje koncept konstitutivnosti, ali ga je realno, kako to Sarajlije kažu – pomnožio s nulom. Hrvata i Bošnjaka ima još u tragovima u strukturi vlasti RS, a bitne pozicije koje pripadaju ovim narodima, recimo u Vladi RS, zauzimaju Hrvati i Bošnjaci iz SNSD-a, koji nikada neće dići glas u korist svojih naroda, već će poslušno šutjeti čuvajući poziciju koju im je Dodik dao”, naveo je Izetbegović, upitavši zašto hrvatski političari iz HDZ-a tolerišu “takav podanički položaj i zašto šute“.

Kada je u pitanju Izborni zakon, poručio je da će se morati postići kompromis, ali sumnja da je to moguće u narednih nekoliko sedmica.

“Što se tiče SDA, spremni smo prihvatiti neki od modela koji će izbor članova Predsjedništva BiH osloniti na većinsku volju konstitutivnih naroda. Dakle većinsku, ne stopostotnu, jer članovi Predsjedništva predstavljaju sve građane i cijelu BiH i moraju u izvjesnoj mjeri ovisiti i od glasova birača iz drugih naroda i reda Ostalih. Koja je to mjera odredit će se kroz razgovore i pregovore. Pri tome se, naravno, mora osigurati implementacija presuda Evopskog suda za ljudska prava, što je obaveza BiH i na evropskom putu. Od HDZ-a očekujemo da prihvati kao dovoljno ono što Ustav Federacije propisuje, dakle pravo konstitutivnih naroda da štite vitalni nacionalni interes, da imaju pravo veta samo po tim pitanjima. Moramo zauvijek ukloniti mogućnosti blokada koje truju odnose u Federaciji. Od srpske strane očekujemo minimum, da prihvate ono što su ranije prihvatali, pa sada odustali, a to je indirektni izbor članova Predsjedništva BiH, to bi jako pojednostavilo stvari”, poručio je Izetbegović.

Cijeli intervju pročitajte na ovom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare