Izetbegović: Danas rodno mjesto ZAVNOBiH-a prisvaja samo jedan narod

Vijesti 24. nov 202217:46 5 komentara
Bakir Izetbegović (SDA)

Predsjednik Stranke demokratske akcije i aktuelni zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je svim građanima BiH u zemlji i inostranstvu čestitke povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Izetbegović podsjeća da su se prije 79 godina na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, narodi i građani Bosne i Hercegovine hrabro suprostavili fašizmu, obnovili državnost domovine, učvrstili njen multietnički karakter i afirmisali ravnopravnost svih ljudi koji u njoj žive.

“Vrijednosti utkane u Rezoluciju ZAVNOBiH-a temelj su moderne države Bosne i Hercegovine. Ti temelji su u proteklim decenijama izloženi brojnim i snažnim udarima. U najtežim historijskim okolnostima, suočeni sa brutalnom agresijom i vodeći se istim idejama koje su vodile učesnike ZAVNOBiH-a, odbranili smo njenu državnost i izborili samostalnost”, naveo je Izetbegović.

Za ravnopravnost svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, kako je istakao, još uvijek se borimo.

“Danas rodno mjesto ZAVNOBiH-a, Mrkonjić Grad, nije “i srpski, i hrvatski, i muslimanski“ već pravo na njega prisvaja samo jedan narod. I Mrkonjić Grad nije izuzetak. Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS izloženi su sistemskoj diskriminaciji i žive u aparthejdu. Sa diskriminacijom se suočavaju i Srbi u određenim dijelovima FBiH, dok su oni građani koji ne pripadaju niti jednom od konstitutivnih naroda uskraćeni za neka od osnovnih ljudskih prava”, podvlači Izetbegović.

Umjesto da postojeću diskriminaciju eliminiše, kako je ocijenio, Ured visokog predstavnika ju je posljednjom odlukom dodatno produbio. Etničke podjele u FBiH su njom učvršćene, dok se na obespravljenost Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS žmiri.

“Predstojeći Dan državnosti, na koji se prisjećamo ZAVNOBiH-a, prilika je da još glasnije ukažemo na narušavanje njegovih vrijednosti i principa, ali i da pošaljemo poruku da nikada nećemo odustati od borbe za njih. Predano ćemo raditi sve dok svaki građanin Bosne i Hercegovine na svakom njenom pedlju ne bude potpuno ravnopravan, baš onako kako je propisano Rezolucijom ZAVNOBiH-a. Dok svaki Sarajlija, Banjalučanin, Tuzlak, Mostarac, Širokobriježanin i Prijedorčanin, bez obzira kojem narodu pripada, kako se zove, kojem se Bogu moli i da li mu se uopće moli, ne bude imao jednaka prava, naša borba neće prestati.

U to ime, svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i inostranstvu upućujem iskrene čestitke povodom Dana državnosti, uz želju da već naredni 25. novembar dočekamo bliži našem konačnom cilju”, poručio je Izetbegović u čestitki.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare