Izetbegović dao prilog za obnovu Saborne crkve u Mostaru

Vijesti 16. jun 202218:44 0 komentara
FENA

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović posjetio je danas Sabornu crkvu u Mostaru te se sastao s mostarskim parohom Radivojem Kruljom.

Izetbegović je ocijenio da je ta crkva jedna od najznačajnijih bogomolja u Bosni i Hercegovini.

“Znamo kakva je sudbina ovu crkvu i druge bogomolje zatekla, ali pomažemo prijateljima Srpske pravoslavne crkve da je obnove. To je ogroman i zahtjevan projekt i obnova dugo traje. Moramo biti zajedno dok se čitav projekt ne kompletira. Bez ove zgrade nema panorame Mostara i nema istinskog multietničkog duha po kojem je poznat Mostar”, istakao je on.

Izetbegović je danas ranije posjetio i novosagrađenu džamiju u mostarskom naselju Gornji Zalik, te je izrazio žaljenje što nije prisustvovao otvorenju.

Mostarski paroh Radivoje Krulj kazao je da je mnogo urađeno na obnovi Saborne crkve u Mostaru te da imaju podršku Izetbegovića koji je dao i lični prilog.

Ističe da su najveći obnovitelji te crkve vlade Republike Srpske i Srbije, koji su dali značajnu pomoć, ali da je od velike pomoći bila i Vlada FBiH, kao i svi ostali nivoi vlasti.

“Ono što nas posebno raduje su prilozi Mostaraca, ljudi svih vjera i nacija. Prvo što smo pokazali Izetbegoviću kad je došao je zvonik i tri sata koje su priložila tri Mostarca, musliman, katolik i pravoslavac”, kazao je on.

Mostarski paroh je naglasio da je vrlo bitno da pošalju poruku da je Saborna crkva jedna od simbola Mostara, te da taj grad neće postojati bez sva tri oslonca.

Na kraju je izrazio nadu da će obnavljajući hram doprinijeti i obnovi Mostara.

Obnova nekad najveće pravoslavne crkve na Balkanu, koja datira s kraja 19. vijeka, počela je prije više od deset godina. Taj hram je spomenik kulture BiH i nalazi se u nultoj zaštiti kao spomenik UNESCO-a. Saborna crkva u Mostaru srušena je i do temelja spaljena sredinom 1992. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!