“Izetbegović ima problem sa mnom jer jedan Srbin kaže da je bio genocid”

Vijesti 03. feb 202121:04 > 22:00 13 komentara

Zašto se i nakon 25 godina od prestanka rata u Bosni i Hercegovini žrtve vrijeđaju veličanjem zločinaca, kako su veliki nacionalisti postali veliki kriminalci, kome je Bosna glavna, a kome rezervna domovina i šta nam fali da živimo jedni s drugima, a ne jednim pored drugih. Razgovarali smo sa političarem iz Banjaluke, nekadašnjim funkcionerom Dodikovog SNSD-a, potom Čavićevog NDP-a, a danas potpredsjednikom Socijaldemokratske partije BiH, Vojinom Mijatovićem.

Kako komentarišete pismo Valentina Inzka rukovodstvu NSRS-a da se ponište odlikovanja ratnim zločincima koja su donesena prije više od četiri godine?

Mi prihvatamo da živimo u pepelu, a ne želimo graditi stubove za budućnost. Da je bilo političke zrelosti to se nikada (odlikovanja) ne bi desilo. OK, Karadžić je bio prvi predsjednik Republike Srpske, ali ko god bude osuđen za ratne zločine ne smije više dobijati podršku naroda. Narod koji nastavlja pružati podršku takvim osobama je nezreo narod.

Mislite da će NSRS morati poništiti odluku?

Morat će. Sjetiti se samo famozne ploče (na Studentskom domu na Palama). Dodik nije bio hrabar, a govorio je da će ploča ostati. Ne znam hoće li se bukvalno desiti povlačenje priznaja ili će biti u drugoj formi, ali je žalosno da u 2021. pričamo o toj temi. Još je tužnije što niko od tih ljudi (koji su glasali za priznanja) ne osjeća ljudsku odgovornost prema žrtvama. Umjesto da kažu hajde da jednom to prihvatimo i da nama se to nikada više ne ponovi. Mi tonemo sve dublje i oni koji to rade brane ono što je neodbranjivo.

U reakciji pojedinih političara iz RS-a se kaže kako je Inzko “odgovornost prebacio na cijeli srpski narod”?

Mislim da je Inzko vrlo jasan, ne radi se o formalnoj krivici cijelog naroda. Ovi što sada govore da su heroji neka objasne narodu kako su prije 15 godina govorili da nisu kada su ih slali u Haag. Iste ove ljude su izručili Dodik i Čavić. Kako je tada bio legitiman Haag i te iste presude, a danas nisu. To je manipulisanje percepcijom građana u RS-u. To je dobro napisao Inzko.

Šarović je kazao da u bh. entitetu Republika Srpska “isto misle o Karadžiću, Mladiću…”?

On vodi isti SDS Radovana Karadžića. Prihvatam da je odličan političar, ali postoji odgovornost ovog SDS-a za sve ovo što pričam. Ne osporavam činjenicu da nijedna stranka u RS-u neće prihvatiti ovu odluku jer gube glasove. I sada nemaju načina da izađu iz ove priče. U ovoj situaciji i vlast i opozicija čuvaju jedni drugima leđa.

Najavljuje se zakon o negiranju genocida?

U jednoj zemlji u kojoj su bili sukobi, rat i agresija mi moramo zbog ovakvih neartikulisanih političkih izjava, zbog budućih generacija stavit to u zakonski okvir. Sadašnje generacije odrastaju na pričama da nije bio genocid i moramo tome stati ukraj. To nam pravi potpunu eroziju u odnosima i takav zakon je neophodan.

Vi ste jedna od rijetkih političara iz Banjaluke koji priznaje da je bio genocid u Srebrenici. Zbog toga ste u svom gradu izdajnik, a u Sarajevu tvrde da ste “ubačeni čovjek”?

Dvadesetpet godina u ovoj zemlji pričamo o laži – da su Srbi u pravu, da su Bošnjaci u pravu i da su Hrvati u pravu. Te laži plaćamo glavom, a u pozadini tih laži odigrava se ogroman kriminal. I onda dolazim ja – kažem u Srebrenici je bio genocid. Sa tim problem ima Izetbegović i SDA jer ne može reći da su svi Srbi isti, jer jedan Srbin kaže da je bio genocid, a ima problem i Dodik. Ne možemo Vojinu zamjeriti da negira genocid, hajde da pričamo da je on ubačen od nekih tužbi. Zašto? Zato što pričam ekavicu, pa odrastao sam u Beogradu. I tako zbog ekavice smetam Sarajevu, ali i Banjaluci, a zaboravil isu kako su novinare ‘90-ih tjerali da pričaju ekavicu. Nije problem Čoviću, Izetbegoviću i Dodiku što će sići sa vlasti nego im je problem što ih čekaju godine zatvora.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare