Izetbegović: Mi smo više zainteresovani da Hrvati ostanu u BiH nego Hrvatska

Vijesti 28. maj 202113:08 > 13:14 0 komentara
N1

Bakir Izetbegović, lider SDA, komentirao je izjavu Gordana Jandrokovića koje je dao o odnosima unutar BiH, trećem entitetu te Hrvatima i Bošnjacima. Istakao je da to nije "nšta posebno niti zabrinjavajuće". Pozvao je da se "odustane od takvih priča koje otvaraju rane i raditi na miru i stabilnosti".

“Takve priče traju 30 godina i kakav su rezultat dale? Trebali bi odustati od priča o Herceg Bosni i UZP-u. Vrijeme je da se okrenemo jedni drugima i pravimo mir i stabilnost. Da ne otvaramo rane od prije 25-30 godina. Da pravimo normalnu građansku BiH. Neka gospodin Jandroković bude uvjeren da smo mi puno više zainteresovani da Hrvati ostanu u BiH, nego on”, rekao je Izetbegović.

Istakao je kako je BiH “dala trećinu svog stanovništva Hrvatskoj – od politčkih funkcionera, gradonačelnika do sportista.

“Voljeli bismo da taj proces prestane. Glupa nacionalistička politika koja je davno potekla iz Zagreba i pokušala da napravi etnički čiste entitete. Nadamo se prestanku takvih politika. Najbolje je da nas ostae na miru da sami napravim dobre odnose kakvi su nekada bili u BiH”, zaključio je Izetbegović.

Komentirajući izbor novog Visokog predstavnika, kazao je kako se nada da će Schmidt “imati veću podršku od Inzka”.

“Bit će tu nekih otpora, vidjeli smo do srpske strane u BiH i Ruske Federacije, ali mislim da će ti problemi biti prevaziđeni i da će on biti funkcionalniji”, rekao je Izetbegović.

S Draganom Čovićem treba bi održati sastanak tokom sljedeće sedmice o izmjenama izbornog zakona,

Izetbegović danas s delegacijom SDA boravi u Mostaru i Stocu gdje su se sastali sa stranačkim organima. Kako je rekao, razgovarano je o problemima unutar stranke, privredi i nastavku izgradnje infrastrukture.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!