Izetbegović: Milanovićeve izjave su van pameti, Schmidt će ponovo intervenisati

Vijesti 05. maj 202217:48 > 17:57 2 komentara
N1

Nakon sastanka predsjedništva SDA novinarima se obratio predsjednik stranke Bakir Izetbegović.

“Mislim da imamo nekih dvadesetak zaključaka koji se odnose na izbore, protivustavne odluke NSRS, na ono što se dešava u Ukrajini, na procese pripadnicima Armije RBiH, na namjere uklanjanja magacina u Kravicama, gušenje BHRT-a…” kazao je Izetbegović u uvodu svoga obraćanja.

Zatim je analizirao pismo koje je Dragan Čović uputio međunarodnoj zajednici nakon odluke CIK-a o raspisivanju izbora.

Najaktualnije je pismo gospodina Čovića u vezi sa odlukom CIK-a da se krene u izborni proces. Čović je nažalost, iznio niz neistina i prijetnji. Prva je da je HDZ htio ukloniti diskriminaciju što nije istina da se usvojio prijedlog HDZ-a i SNSD-a nikada presude Evropskog suda za ljudska prava ne bi bile implementirane. Čović tvrdi da su Hrvati diskriminirani i kaže da je Washingtonski sporazum predviđao paritet Bošnjaka i Hrvata što nije istina. Tim sporazumom je predviđeno da će u Vladi FBiH biti trećina Hrvata, što je sada prbiližno tako. Tvrdi se da Bošnjaci napadaju na identitet na građanska i politička prava Hrvata. Mi trpimo ovdje situaciju u kojoj je HNS stopirao implementaciju izbornih rezultata, sada nam govore da neće biti izbora nikako… Od stotinu bitnih pozicija na nivou države Hrvati imaju 34, Srbi i Bošnjaci po 33, što je protiv zakona. Na nivou FBiH imaju preko 50% tih pozicija u odnosu na ono što Ustav propisuje.” rekao je Izetbegović.

Govori se da su Bošnjaci netrpeljivi prema Hrvatima. U Varešu u Stupnom Dolu gdje izvršen ružan ratni zločin od strane HVO nad Bošnjacima, prije par godina je izabran Hrvat iz HDZ-a za načelnika opštine, zar je to netrpeljivost?” rekao je.

Upućene su i dvije prijetnj. Rekao je da je održavanje izbora prijetnja miru, te da će HNS pokrenuti korake za uspostavljanje teriotorijalne reorganizacije BiH. To su uradili kroz samoupravu prije nekih dvadesetak godina i gospodin Jelić je pobjegao iz BiH, a Prlić i ekipa su osuđeni za ratne zločine zbog pokušaja stvaranja etnički čistog hrvatskog entiteta.” kazao je Izetbegović

Na pitanje novinarke N1 da prokomentariše izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o reorganizaciji BiH Izetbegović je rekao da ih je jako teško komentarisati.

“Glavni princip njihove reorganizacije je etnički princip. Logično bi bilo da napravimo ekonomske regije na bazi logičnih kriterija, historijskih, ekonomskih, saobraćajnih, a ne etničkih. Gospodin Milanović i HNS imaju taj etnički kriterij. Gospodin Milanović sve nas iznenađuje, ja mislim i Hrvate, ja sam se sreo sa njim prije pola godine. Ja sam poslije toga čuo stvari koje se nisu desile i od tada ne komuniciram sa njima. Prije par sedmica je kazao da će zaustaviti Finsku dok Izetbegović ne promijeni Izborni zakon. Kakve to veze ima? Zašto da Finska ispašta? SDA ima osam ruku u PSBIH i ti ljudi neće dići ruku za nešto što smatraju da ne trebaju. Osam ruku od četrdeset dvije? Nikada SDA nije predložila člana Predsjedništva Hrvata. Mi ni luk jeli, ni na luk mirisali. Zašto smo mi dužni da to riješimo? Zaista ne znam kako bih to prokomentarisao, daleko od pameti.” kazao je i dodao da je spreman na razgovore.

Ja sam spreman za razgovore, nema nama na zelenu granu dok to riješimo. Mi nećemo da imamo protivnike u hrvatskom korpusu. Gospodin Čović nas je jako odmakao od toga rješenje, pokušavao sam da ga dozovem. Da ne raskida ugovor sa Islamskom zajednicom, da u Beogradu ne govori što se ne smije govoriti, po pitanju Pelješkog mosta stane na stranu Hrvatske… Ja sam se trudio da nađemo rješenje i davali im uvijek nešto više. HDZ ima više ministara neko SDA i ugroženi su. Trebaće vremena.” dodao je Izetbegović

Hoće li visoki predstavnik nametnuti promjene u Izbornom zakonu?

Ne vjerujem da će Schmidt intervenisati po pitanju Izbornog zakona. Ali ukoliko se desi da novac za izbore ne bude obezbijeđen, mislim da će tu intervenisati.” kazao je na kraju obraćanja predsjednik SDA.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare