Izetbegović: Nadam se da će u srpskom korpusu biti više pameti

Vijesti 13. okt 202112:50 > 14:59 8 komentara
Foto: F.Z./N1

U Parlamentu Bosne i Hercegovine danas su se susreli članovi rukovodstva Doma naroda Dragan Čović, Nikola Špirić i Bakir Izetbegović koji je izjavio nakon sastanka da je situacija u Republici Srpskoj i odluka o neprimjenjivanju zakona o zabrani negiranja genocida u tom bh. entitetu "najdirektniji udar na Dejtonski mirovni sporazum".

PROČITAJTE JOŠ

Kako je kazao lider SDA Izetbegović, komentarišući blokadu bh. institucija, ulazimo u situaciju u koju nismo trebali ući, da je bilo pameti, kako je naveo.

Već 15 godina se postupno ide tome od strane SNSD-a. Ispočetka je to bilo bojažljivo, sada sve otvorenije i jasnije. Mislim da je to kumovalo sve lošijem stanju u BiH, udaru na standard ljudi, na odluke mladih da napuste zemlju. Politika kojoj svi svjedočimo već 15 godina i koja nigdje dobro ne vodi. Nadam se da će doći do sazrijevanja u srpskom korpusu, da bude više pameti. Rastjerat će se mladi iz BiH, neće imati ko za 15 godina da zaradi penziju ako se ovako nastavi“, izjavio je Izetbegović.

Komentarišući izjave lidera SNSD-a Milorada Dodika u kojoj spominje “samostalnu RS u okviru Dejtonske BiH”, Izetbegović ističe da će to sve biti oboreno. Naglašava i da se bez potrebe ulazi u situaciju koja rastjeruje investitore, mlade ljude, prave probleme. “Tvrdoglave, inat politike koje posmatramo na Balkanu“, rekao je.

“Ne možete udariti na sporazuma a da ne udarite na mir”

O odluci o neprimjenjivanju zakona o zabrani negiranja genocida u Republici Srpskoj, Izetbegović je rekao da će se očitovati o tome i da takva situacija u tom bh. entitetu je razlog da ide u Banjaluku.

Očekujem odluke OHR-a, Ustavnog suda, inicirat ćemo Ustavni sud da se očituje u vezi sa time. Ovo je najdirektniji udar na Dejtonski mirovni sporazum. Ne možete udariti na Dejtonski sporazum a da ne udarite na mir“, naglasio je Izetbegović.

Dodaje da očekuje od OHR-a da se upusti u borbu sa separatističkim politikom u RS, te da će se tome morati stati ukraj udaru na teritorijalni intergitet, Oružane snage, međunarodnu zajednicu…

Za razgovor da, ali ne format Čović – Dodik – on

Lider SDA je ponovio da je za razgovor, ali da nije za format Čović – Dodik – on, već da želi širi sastanak.

“Ima prostora da se neke stvari pogrešno shvataju. Srpska strana shvata da mi namjerno radimo neke stvari koje su na štetu RS. Mi nemamo namjeru kočiti investicije u RS, gradnju elektrane na Drini sa Srbijom. Spremni smo da pomognemo, samo mora biti ispoštovana država. Kada je u pitanju imovina državna u RS, spremni smo da pomognemo, jer je sve to država. Treba staviti i vojnu i državnu imovinu u funkciju života. Ne radi se o tome da kočimo neke stvari, trebamo razgovarati“, naglasio je.

Izetbegović je komentarisao i “brisanje etničkog prefiksa”, odnosno izjavu Matthewa Palmera, specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa izbornom reformom u BiH, te je rekao da je Čović ponovio da oni više nisu spremni na brisanje prefiksa i smatra da se ne treba zvati prefiksom, da se radi o fundamentalnom pravu Hrvata u BiH.

“Brisanje etničkog prefiksa”

Odustaje od nečega šta je bio prihvatio kroz Aprilski paket, tako da teško može doći do brisanja tog prefiksa. Ne vidim načina da implemtiramo presudu Suda za ljudska prava, a Čović je to potpisao, i sad ne vidim načina kako da to uradimo ako ne izbrišemo te prefikse. Imamo odustajanje HDZ-a po tom pitanju“, naveo je lider SDA.

Izetbegović je izjavio i da je “spreman na sastanak jedan na jedan s Dodikom”.

Da vidim je li se zaista radi o nekim pogrešnim predstavama, možda se još uvijek stvari daju zaustaviti. Spreman sam za razgovor po pitanju i deblokade. Spreman sam s njime razgovarati o Inzkovom zakonu. U Banjaluci neću imati vremena za to, ali se to može desiti u danima koji su pred nama“, naglasio je.

“Još uvijek možemo sami donijeti zakon o zabrani negiranja genocida”

Govoreći o tome na koji način se može riješiti problem nastao zbog Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida, rekao je da je ova skupština imala vremena 15, 20 godina da donese takav zakon. “Nismo to uradili, i Inzko je bio prisiljen da to uradi i da spasi i vlastiti obraz. Mi još uvijek možemo donijeti taj zakon, zatražiti od OHR-a da stavi van snage ovaj i da donesemo isti ili sličan zakon“, potcrtao je Izetbegović.

Možemo usvojiti zakon identičan ili sličan ili dopunjen, tu smo stvar spremni uraditi. Srpska strana bi mogla biti zainteresovana da se Jasenovac stavi u taj zakon. Ne možete pregovarati o Ustavu, poziciji OHR-a, neću o tome ni pod koju cijenu da pregovaram“, naveo je Izetbegović te dodao da treba poštovati vladavinu zakona, Ustava…

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare