Izetbegović: Ne kanim razgovarati o uspostavljanju vlasti u Mostaru

Vijesti 05. feb 202114:34 > 15:27
FENA/Emanuel Soča

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas nakon sastanka sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem da su razgovarali o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i da vjeruje da će se u idućoj sedmici napraviti sastanak sa predstavnicima međunarodnih institucija i ubrzano krenuti razgovarati i o izbornom zakonodavstvu i reformskim procesima.

”Ideja je da sve to bude završeno do kraja aprila ili juna. Ako to uspijemo onda se možemo nadati i kandidatskom statusu”, rekao je Čović nakon sastanka.

On je naveo da je primarna tema stvoriti ekonomski i socijalni ambijent i obezbjediti da se “nikada više ne ponove izbori kakvi su održani prošle godine provedeni od strane nelegitimne Centralne izborne komisije, bez kriterijuma i procedura”.

”Mi smo prošle godine imali podijeljene izbore mimo svih pravila, zatim narušavanje osnovne vrijednosti izbora na nabrutalniji načun, a na sve to se CIK BiH oglušio. To je sve rađeno od strane CIK-a kojim se upravlja iz jedne kancelarije. Zbog toga smo imali slučaj ‘Uskoplja’ gdje je glasanje prekinuto kada je neko osjetio da će Hrvat biti načelnik, zbog toga imamo situacije kakve imamo u Travniku, Doboju, Srebrenici, Mostaru gdje je pokradeno na hiljade glasova”, kazao je Čović.

FENA/Emanuel Soca
FENA/Emanuel Soca
FENA/Emanuel Soca
FENA/Emanuel Soca
FENA/Emanuel Soca
FENA/Emanuel Soca
FENA/Emanuel Soca

Čović je naveo da predsjednici stranaka nisu razgovarali o izboru gradonačelnika Mostara i izrazio nadu da će danas biti izabrano i rukovodstvo Gradskog vijeća i gradonačelnik. ”To bi bilo na tragu naših dogovora, ali često se nešto ispregovara, a drugačije bude u praksi”, kazao je Čović.

On je naglasio da se “ne smije dozvoliti da se ti ljudi uključuju u naredni izborni proces”, a da bi se to spriječilo potrebno je donošenje novog Izbornog zakona.

”Ni na koji način više ne želimo konzumirati odluke nelegalnih tijela, pogotovu ne CIK-a BiH, ne želimo se uključivati u aktivnosti koje oni provode. Ne uvažavamo CIK niti ćemo ga uvažavati”, naglasio je Čović.

Izetbegović je kazao da je zainteresovan za razgovore oko ubrzanja evropskog puta.

”Ne kanim razgovarati o uspostavljanju vlasti u Mostaru. Što kažu o Mostaru, u Mostaru to treba da rade Mostarci. Evropski put je u zastoju i treba razgovarati i iskoristiti novu šansu i energiju i sustizati ono što smo propustili”, kazao je Izetbegović.

On je naveo da će se o izmjenama izbornog zakonodavstva razgovarati kada se naprave pomaci u formiranju Vlade Federacije BiH. ”Krajnje je vrijeme da napravim pomake. Ne možemo pričati o izmjenama zakona, a ne poštovati zakone i Ustav. To prije svega znači popunjavanje Ustavnog suda, formirati federalni nivo vlasti”, rekao je Izetbegović uoči sastanka.

Čović se nakon Izetbegovića sastao sa šefom Delegacije EU-a Johanom Satlerom.