Izetbegović: Nećemo sjesti dok Dodik ne odustane od blokada

Vijesti 11. okt 202113:37 > 13:51 9 komentara
N1

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas kako izlazak iz krize u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina vidi u tome što će Dodik prestati da radi ovakve stvari te poručio da "ovo nije normalno ponašanje, to je unesrećilo zemlju i entitet RS".

Kako je naveo u svome obraćanju javnosti, evropski prijatelji su tražili da se održi sastanak jer se mora razgovarati o ovakvoj situaciji, odnosno krizi u kakvoj se nalazi Bosna i Hercegovina.

Trebali su biti prisutni kao medijatori evropski prijatelji, međutim Dodik je meni poslao poruku da je on raspoložen za takav jedan sastanak, ali bez stranaca – kako je on kazao – bez tutora, što sam ja odbio. Dodik je napravio situaciju koju je napravio i sad očekuje od mene da sazovem sastanak i da tražimo rješenja u troje. Sjedati nećemo, izuzev ako Dodik odustane od blokade koju je u ovom času napravio državi. Ako se ukloni blokada i usvoji budžet BiH, tada ćemo sjesti i u troje“, izričito je kazao Izetbegović.

Dodao je kako on ne želi da razgovaro pod blokadama.

Tako sam postupio i kad je Čović napravio sličnu stvar i onda bi da pregovora. Nećemo pregovarati pod pritiscima i ultimatumima“, poručio je lider SDA.

“Ne mogu raditi posao OHR-a”

Naglasio je da su neophodni prijatelji iz međunarodne zajednice u vezi sa ovom situacijom, te rekao zbog kojeg razloga:

Ovaj problem koji imamo je između OHR-a i strane koju predvodi Dodik i vlasti u RS. OHR je zadužen konkretno za rješavanje ovakvih situacija. Ne mogu ja raditi OHR-ov posao, niti mogu raditi posao Parlamentarne skupštine, niti raditi posao Tužilaštva ili bh. Suda a za sve njih ovdje ima posla. Jer, sve ovo što Dodik nagovještava, to vodi u napad na ustavni poredak, podrivanje vojne moći, protuzakonito formiranje vojnih zakona… Ukoliko silom zaustavi rad SIPA-e ili prisustvo Oružanih snaga na teritoriji RS, onda je to ustavni poredak“, zaključio je Izetbegović.

Na pitanje novinara da li podržava inicijativu federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare koji je zatražio od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da pokrene proceduru utvrđivanja privremene nesposobnosti Milorada Dodika za vršenje funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Izetbegović je odgovorio da on “ne podržava ništa što predlaže Čampara”.

Ako imate stranu u BiH koja misli da ima pravo negirati genocid, slaviti ratne zločince, ne poštovati vladavinu zakona, teritorijalni integritet, onda teško da se s njima možete dogovarati i to je razlog zašto ne želim sjediti s Čovićem i Dodikom. Oko bazičnih stvari nema pregovora. Da nije bilo politike Dodika u zadnjih 15 godina, ovo bi bila puno manje nesretna zemlja, uključujući RS koja ima najsiromašnijeg penzionera u Evropi i najvišu smrtnost od korone na svijetu i koju intenzivnije napuštaju mladi nego u Federaciji BiH. Takva jedna neodgovorna politika koja teži da nas u konflikt dovede, to je sve proizvod Dodika i onih koji ga podržavaju i glasaju za njega. Sami snose posljedice kako trenutno žive“, naglasio je lider SDA.

“Unesrećio je entitet RS”

Govorio je o tome i kako on vidi izlaz iz krize.

U tome što ćemo se urazumiti, što će Dodik prestati da radi ovakve stvari. Ovo nije normalno ponašanje, to je unesrećilo zemlju i entitet RS. Najsiromašniji penzioneri i dalje glasaju za Dodika“, rekao je.

Izzetbegović je naveo i to kako neće imati sastanak sa Čovićem, kako je on to najavio.

“Popit ću kafu sa Špirićem i Čovićem, to nije sastanak”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare