Izetbegović: Nije to stvar s kojom se mi s SDP-om trebamo razilaziti

Vijesti 09. mar 202114:45 2 komentara
FENA

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović ocijenio je danas u da je Izjava o zajedničkom nastupu probosanskih stranaka u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska veoma važna te da će polučiti određene konkretne efekte.

Predsjednici nekoliko stranaka i predstavnici institucija potpisali su 1. marta Izjavu o položaju povratnika u bosanskohercegovački entitet Republika Srpska (RS), a naročito u Srebrenicu.

”U pitanju je koordinacija koje do sada nije bilo, a zajednički napor bi mogao itekako pomoći Bošnjacima i Hrvatima u RS-u, ali i Srbima u Federaciji BiH. Nema politike, rivalstva i stranaka kada su u pitanju povratnici”, stava je Izetbegović.

Podsjetio je da je SDA do sada nekoliko puta pozivala na usvajanje reintegracijskih zakona koji bi omogućili u sljedećih deset godina da se završi implementacija Ankesa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i da se na prijeratna mjesta prebivališta vrate oni koji to žele te da im se osiguraju radna mjesta.

Međutim, kaže Izetbegović, nije bilo sluha za to, a zatraženo je i da se iz budžeta Federacije BiH izdvaja određeni procent za tu namjenu onako kako se to čini kada se vraća međunarodni dug kako bi se znalo da se taj novac izdvaja za te namjene.

”Sada smo to potpisali da će između 0,2 i dva posto na svim nivoima izdvajati za tu svrhu. U Federaciji bi trebalo biti izdvajano fiksno jedan ili 1,5 posto što bi bila suma od 50 do 100 miliona KM godišnje, odnosno 500 miliona do milijardu za deset godina te će se osigurati sredstva da se nešto zaista planira i uradi”, podvukao je Izetbegović.

Potpisana Izjava precizira i zajednički nastup na izborima jer je tokom izbornog procesa evidentno “rasipanje” glasova, neke stranke dobiju 800 glasova, a potrebno je 900 da se osvoji mjesto u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Stoga Izetbegović naglašava da ukoliko popisnici dokumenta budu zajednički i koordinirano radili na svim preciziranim ciljevima, rezultati će biti vidljivi.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić odbio je potpisati Izjavu, ali Izetbegović kaže da to ne bi trebalo ugroziti ostvarenje ciljeva niti naštetiti cjelokupnoj inicijativi, jer SDP nema toliku političku snagu da bi se to dogodilo.

”Ne može nama SDP zabraniti da se mi ujedinimo, zajednički okrenemo prema ljudima u dijaspori i Republici Srpskoj. No, čudi me da neće s nama u takav stav. Čudi me uporni odnos u kojem SDP na pogrešan način dokazuje multietničnost. To ne treba raditi nad Bošnjacima u Republici Srpskoj kojih ima 13 posto, a jedan posto ih je u institucijama. Oni se grčevito bore da svoj jezik nazovu bosanskim. Nije to stvar s kojom se mi s SDP-om trebamo razilaziti”, naglasio je Izetbegović.

Ipak, kaže da nije kasno da SDP promijeni odluku te ih je pozvao da još jednom razmisle o svemu i zaštite ljude koji su zaista u teškoj situaciji jer su “Bošnjaci u RS-u građani 30 reda, ne građani drugog reda” zbog čega ne vidi da se na tom trebaju skupljati politički poeni naročito nakon gafa koji je SDP doživio u Srebrenici.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare