Izetbegović o protestima: Stvorit će se haos večeras u 19:00 sati

Vijesti 25. jul 202214:53 9 komentara
N1

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na današnjoj press koferenciji rekao je da su građani pozvani na današnje proteste u 19:00 sati ispred zgrade OHR-a, navodeći da će oni po potrebi biti nastavljeni i sutra i prekosutra, tačnije, sve dok se ne zaustavi akcija nametanja izmjena Izbornog zakona koje je najavio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt. Poručio je da će se večeras ispred OHR-a stvoriti haos u 19:00 sati s obzirom na broj ljudi koji se očekuje da će biti prisutan.

S obzirom na to da su brojne političke stranke najavile večeras okupljanje ispred OHR-a, Izetbegović je rekao da bi volio da je to bolje organizovano i koordinisano te da je SDA pozvana s obzirom na to da je Željku Komšiću, članu Predsjedništva BiH i lideru Demokratske fronte i predložio ideju protesta.

“Volio bih da nas je DF i SDP pozvao, ali možemo i ovako ići ćemo na to da se ova stvar zaustavi”, naveo je.

N1

Ukoliko se desi da Christian Schmidt nametne izmjene, Izetbegović je rekao da misli da će onda politički predstavnici nastaviti raditi sve ono što do sada nikada nisu radili.

“I mislim da to nikako nije dobro. Ne mora zauvijek biti Hrvat predsjednik Federacije niti će uvijek biti Bošnjak u Vladi FBiH to može biti Hrvat koji nije iz etnocentrične stranke. Volio bih da nas ne guraju u tom smjeru”, naglasio je Izetbegović.

Kazao je da se nada da od svega ovoga neće biti ništa i da je jak otpor napravljen.

“Večeras ćemo se nešto ranije naći ispred OHR-a i poruka je da Schmidt ocijeni s kakvim otporom se suočavaju ove ideje nametanja. Ovo nisu pojedinačne odluke i mislim i večeras i u narednim danima da će to itekako osjetiti. Odluke su iza zatvorenih vrata o našim sudbina. Stvorit će se haos večeras u 19:00 sati i zbog toga ćemo se ranije naći da se na vrijeme organizujemo”, poručio je Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare