Izetbegović o tužiteljici Tadić: Bavila se isključivo Bošnjacima

Vijesti 27. jul 202112:16 3 komentara
N1

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović komentirao je prvostepenu odluku disciplinske komisije VSTV-a da razriješi dužnosti glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić.

Kazao je kako je imao zamjerke na njen rad jer su joj u fokusu rada bili “skoro isključivo Bošnjaci”.

“Uradila je neke stvari u dodjeljivanju predmeta. Ono na šta sam ja imao primjedbu, što je mjerodavno, jeste da je to Tužilaštvo imalo odlučnost skoro isključivo u odnosu na Bošnjake, posebno one iz SDA. Nezamislio je da ovo što se radilo gospodinu Mehmedagiću, Novaliću i Cikotiću, da se radi srpskim predstavnicima. Tužilaštvo koje je vodila Gordana Tadić se bavilo isključivo Bošnjacima s fokusom na Bošnjake iz SDA i to je po meni neprihvatljivo”, rekao je Izetbegović.

Podsjetimo, Gordana Tadić je razriješena dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i ostat će samo državna tužiteljica. Kako se navodi u saopćenju iz VSTV-a, radi se o disciplinskoj mjeri “Premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine”.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a, utvrdila je da je Gordana Tadić, postupajući kao glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, počinila disciplinske prekršaje koji se odnose na automatsku dodjelu krivičnih predmeta i sigurnosne provjere.

Odluka Disciplinske komisije dostavljena je u ponedjeljak čelnicima VSTV-a i Uredu disciplinske tužiteljice. Do pravosnažnosti odluke – Gordana Tadić neće biti biti udaljena sa mjesta glavne državne tužiteljice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare