Izetbegović odbacio inicijativu Erdogana i Vučića

Vijesti 19. jan. 202218:12 > 18:3718 komentara
Podijeli:
Izvor: N1/F.Z. / Arhiv

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je nakon današnje sjednice Kolegija te stranke da ne postoji dogovor o održavanju sastanka lidera tri naroda u Bosni i Hercegovini sa predsjednicima Republike Turske i Republike Srbije, te da se radi o pogrešnoj interpretaciji.

“Radi se ustvari o jednoj odavno dogovaranoj trilaterali između BiH, Srbije i Turske. BiH će predstavljati institucije, a ne predstavnici stranaka ili naroda”, izjavio je Izetbegović.

Dodao je Izetbegović da bi se ta trilaterala trebala uskoro desiti, te da će BiH predstavljati Predsjedništvo BiH.

Govoreći o najavljenom nastavku razgovora o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, predsjednik SDA je kazao da su šanse za postizanje dogovora jako male.

“U puno boljim atmosferama, kada smo bili relaksirani prije 15 ili sedam godina, nismo uspijevali. Sada u ovom jednom upalnom stanju ne vjerujem da to možemo postići, ali mi nećemo odbiti prijatelje iz međunarodne zajednice. Ako predstavnici State Departmenta i Evropske komisije traže od nas da sjednemo i da se razgovaramo, mi ćemo to u najboljoj namjeri i uraditi”, izjavio je Izetbegović.

Ponovio je da stavovi SDA po pitanju izmjena Ustava i izbornog zakonodavstva nisu promijenjeni, naglasivši potrebu postizanja izmjena koje bi omogućile uklanjanje blokada u FBiH, što bi vlast tog entiteta učinilo funkcionalnom.

Podsjećamo, Erdogan je u utorak sa predsjednikom Srbije Aleksandarom Vučićem učestvovao na sastanku Vijeća za saradnju na visokom nivou između Turske i Srbije, održanom u Ankari.

On je nakon ovog sastanka govorio o situaciju u Bosni i Hercegovini. Turski predsjednik je jasno rekao da će zajedno sa Vučićem okupiti “tri lidera – Bošnjaka, Hrvata i Srba”, ne spominjući institucije BiH.

“S predsjednikom Srbije Vučićem smo odlučili da okupimo tri lidera – Bošnjaka, Hrvata i Srba i da ostvarimo uspjeh. Došli smo do ove odluke”, kazao je Erdogan.

Zaključio je kako je “jasna potreba zajedničkog djelovanja međunarodne zajednice kako bi se prevazišla kriza u Bosni i Hercegovini”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar