Izetbegović odgovorio Milanoviću: Bilo bi bolje da manje govori i više razmisli

Vijesti 07. dec 202113:00 > 14:12 4 komentara
N1

Bakir Izetbegović, lider SDA, komentirao je za N1 posljednje izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Kazao je kako Milanović "puno govori za jednog predsjednika". "Bilo bi bolje da manje govori, a više razmisli prije nego što kaže", kazao je Izetbegović.

“Govoriti o užasnim zločinima, genocidima, porediti to, relativizirati, to su bolne stvari da bi se o tome olako pričalo. Čuli smo da se to sada realtivizira, da se poredi da li je neki genocid veći ili manji. To ne treba raditi. To vrijeđa žrtve. U BiH svi Hrvati katolici i Bošnjaci muslimani su protjerani s pola teritorije, sve katoličke crkve su sistematski porušene i sve muslimanske bogomolje. Napravljeni su koncetracioni logori u 20. vijeku u kojma su bila masovna silovanja i ubistva civila. Etnički je bila potpuno očišćena polovina BiH. Najgori mjesec u čitavih 40 mjeseci nasilja bio je juni 1992, puno gori od jula 1995. godine kada je bio vrhunac genocida u Srebrenici. U genocidu u Srebrenici ubijeno je preko 8.000 dječaka, mušakaraca, ali u junu mejsecu su masovna etnička čišćenja i silovanja napravljena širom BiH nad Hrvatima i Bošnjacima. Hrvatski predsjednik bi to trebao da uobziri i ne govori o tim stvarima olako. Ako je u Jasenovcu za par godina ubijeno toliko ljudi koliko je on kazao, u BiH je ubijeno više od ‘92 do ‘95. Čude me olake izjave u vezi sa time i olake izjave sa aparthejdom s kojim radi garnitura koju predvodi Milorad Dodik u RS”, rekao je Izetbegović.

“Probosanski blok dobio duplo ivše glasova od HNS-a”

Milanovićevu izjavu da “licitra mrtvima” nije konkretno komentirao, ali je poručio kako niko ne može ignorisati i ismijavati multietničku komponentu Probosanski blok, koji je dobio duplo više glasova od HNS-a.

“Čitav probosanski blok stranaka iz Hrvatske i Srbije se pokušava svesti na to da su sve Bošnajci pa se reducira na baščaršijsku politiku. To se ismijav ai pokazuje nedostatak respekta. HNS – HDZ i grupacija stranaka dobili su 180.000 glasova. Ako uzmemo da Bošnjaka ima tri puta više nego Hrvata, onda bi probosanski blok trebao dobiti 500.000 glasova, a dobio je 815.000 glasova. Probosnaski front ima 60 posto ruku u PSBiH, ima barem 200.000 glasova koji su hrvatski, srpski, mješoviti brakovi, iz redao stalih. Ne može se tako reducirati na Sarajevo, Baščaršiju. Ne može se ignorisati postojanje multietničke komponente koja dobije duplo ivše glasova nego kompletan HNS”, poručio je Izetbegović.

“Milanović podržavao Komšića pa napravio zaokret”

Lider SDA kazao je kako je Milanović prije 10-ak godina podržavao izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, a protiv Dragana Čovića.

“U međuvremenu za 180 stepeni je okrenuo priču. Pretvorio se u desničara. Zašto je to tako i kakav je njegov problem s Bošnjacima ja to ne znam”, rekao je Izetbegović.

Poričio je, komentirajući ranije izjave milanovića, kako “Bosna i Hercegovina nema veće problema od politike Milorada Dodika koji 15 godina pojačava intenzitet te arogante, destruktivne i separatističke politke”.

“Garnitura koju vodi Dodik pomnožila je s nulom Hrvate i Bošnjake. Dvadeset posto nesrba je u Rs, a oni ne zauzimaju više od tri posto u državnoj strukturi (…). Tamo se djeca, mali katolici muslimani, tjeraju da slave dan srpskog jedinstva. škole se osvještavaju. Milanović bi trebao razgovarati s biskupom Komaricom o stanju u RS”, rekao je Izetbegović.

Za premijera Hrvatske Andreja Plenkovića rekao je kako je on korektiniji u izjavama.

“Bolje razmisli prije nego ih da”, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare