Izetbegović: Prije 15 dana me zvao Schmidt…

Vijesti 26. maj 202214:25 > 15:39 2 komentara
Bakir Izetbegović (N1)

Predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović, komentarišući blokiranu odluku o izdvajanju novca za sprovođenje Općih izbora, rekao je da mu je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kazao da se izbori moraju održati. Mišljenja i da je on već donio odluku, ali da je još nije obznanio.

“Prije 15 dana Christian Schmidt me zvao i pitao hoće li biti donesen budžet. Ja sam kazao da da ima nekih pomaka,  ali da nisam optimista i da će se to razvlačiti. On je odgovorio da će izbora biti i da se moraju održati. Mislim da je on donio odluku, ali je još nije obznanio“, istaknuo je Izetbegović.

Vrijeme je, dodaje, da Međunarodna zajednica i visoki predstavnik precizno rade svoj posao i da omoguće biračima da izaberu novu vlast.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda danas nije dao podršku da se izdvoje sredstva iz akumuliranog viška novca iz prethodnog perioda za pripremu i održavanje izbora u oktobru na što su prethodno pozvale i ambasadori Kvinte.

Da li ima prostora da se protiv Bevadne pokrene neka vrsta krivične odgovornosti, pitala je reporterka N1 Adisa Imamović.

“Pozvali smo Tužilaštvo i sve nadležne da se pozabave ovom situacijom. Radi se o kršenju Ustava, o udaru na Dejtonski mirovni sporazum i kršenju konvencija osnovnih prava i sloboda, evropske konvencije, radi se o kršenju zakona… Mislim da ima prostora da se Tužilaštvo s time pozabavi”, zaključio je Izetbegović.

Ministra Bevandu, danas je rekao Schmidt, neće stavljati u centar političkih pitanja. Istaknuo je i da BiH bi mogla postati i predmet ironije i podsmijeha drugih ako ne može da plati štampanje glasačkih listića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare