Izetbegoviću neprihvatljiv koncept razgovora predstavnika konstitutivnih naroda

Vijesti 28. jun 202218:21 > 19:01 4 komentara
Facebook

Generalni sekretar SDA Halid Genjac uputio je pismo šefu Delegacije Evropske unije u BiH Johannu Sattleru u kojem iznosi poziciju predsjednika SDA Bakira Izetbegovića vezano za usmeni poziv evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija da 6. jula 2022. godine u Biselu prisustvuje zajedničkom sastanku sa predsjednicima SNSD-a i HDZ-a BiH, Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

“Tokom pozivnog razgovora nisu predočene teme i dnevni rad pomenutih sastanaka, te vas ovim putem molim da nam ih dostavite u pisanoj formi.

Napominjem da predsjednik Izetbegović ne može pristati na format razgovora ukoliko on podrazumijeva tzv. „predstavnike konstitutivnih naroda“, jer takav format ne poštuje institucije i ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina nije prosti zbir tri „konstitutivna naroda“ i ovako reducirani format ne može donijeti nikakav rezultat, naročito nakon koordniranog djelovanja SNSD-a i HDZ-a u Domu naroda PSBiH na rušenju zakona koji su uvjet za ispunjavanje prioriteta iz Mišljenje Evropske komisije, i dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini”, navedeno je u pismu.

Podsjeća se dalje kako se “Izetbegović uvijek odazivao pozivima na sve razgovore koji su u interesu Bosne i Hercegovine, koji mogu doprinijeti poboljšanju njene funkcionalnosti i ubrzanju evropskog puta”.

“Međutim, format u kojem se takvi razgovori vode mora uključivati institucije BiH: Predsjedništvo BiH, prošireni Kolegij Parlamentrane skupštine BiH ili predstavnike svih parlamentranih stranaka. Ukoliko se, pak, razgovori vode na nivou političkih stranaka koje trenutno čine vladajući većinu na nivou države, onda bi razgovorima morao prisustvovati i Željko Komšić, s obzirom da je Demokratska fronta dio koalicije”, poručeno je.

“Također, želim naglasiti da je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, jučer ponovo najavio secesionističke poteze, za ‘koje će čekati pogodan historijski trenutak’, potvrđujući da ne odustaje od plana otcjepljenja entiteta RS od Bosne i Hercegovine. Takav političar ne zaslužuje sastanke u Briselu, jer se time relativiziraju i amortizuju njegove jasne i opasne prijetnje. Umjesto sastanaka u Briselu sa čelnim ljudima Evropske komisije, predsjednik SNSD-a zaslužuje hitne i efikasne sankcije od Evropske unije”, naveo je Genjac u pismu ambasadoru Sattleru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare