Izetbegović: SDA je odlučila zaustaviti donošenje nakaradnog prijedloga HDZ-a

Vijesti 26. apr 202211:13 > 11:18 8 komentara
F.Z./N1

Bakir Izetbegović, zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kazao je da se jučer obratio predsjedavajućem Domu naroda Draganu Čoviću sa zahtjevom da otkaže današnju hitnu sjednicu na kojoj se trebalo govoriti o izmjenama Izbornog zakona.

“Radi se o pokušaju da se zakon koji je protuustavan i u koliziji sa Federacijom Bosne i Hercegovine, zakon o kojem nema dogovora jer su proteklih godinu dana su trajali naši pokušaji da se postigne dogovor za izmjenu izbornog zakonodavstva. Zakon koji nije prošao kroz Interresornu grupu koja je napravljena upravo za potrebe definisanja izbornog zakonodavstvca. Dakle, to je zakon koji će definitivno onemogućiti provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava poput presude Sejdić-Finci i to je konačno zakon koji ingnoriše zahtjeve OSCE-a i ODIR-a o tome da se naprave izmjene koje će garantovati transparentnost, integritet i poštene fer izbore”, kazao je Izetbegović.

F.Z./N1

Ipak, naglasio je Izetbegović, Čović je odlučio održati današnju sjednicu.

“Ukoliko bi zakon prošao, a bi prošao glasovima HDZ-a i SNSD-a, onda bi se jako zakomplikovalo pitanje usvajanja izmjena Izbornog zakona koje su sutra na dnevnom redu Predstavničkog doma i koje j izradila Interresorna grupa i koje se odnose na integritet procesa. Tako da smo mi iz SDA odlučili da danas ne prisustvujemo toj sjednici i da na taj način zaustavimo donošenje ovog nakaradnog prijedloga”, poručio je Izetbegović.

Sjednica Doma naroda PSBiH će biti otkazana, delegati SDA neće prisustvovati

Podsjetimo, na hitnoj sjednici trebao se razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Zahtjev za razmatranje ovog zakonskog prijedloga uputili su poslanici iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Predlagači ovim zakonskim prijedlogom predlažu da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom (HNK), Srednjobosanskom (SBK), Zapadnohercegovačkom (ZHK), Livanjskom i Posavskom kantonu.

Predložili su i da se na novi način biraju delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pa tako da se od 17 delegata iz reda hrvatskog naroda, njih 16 bira iz skupština kantona na način da se iz HNK biraju četiri, po tri iz SBK i ZHK, te po dva iz Livanjskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

Delegati hrvatskog naroda iz Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona zajedno biraju jednog, navedeno je u prijedlogu.

Predložili su i način izbora delegata iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, te ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH.

HDZ-ovi delegati, između ostalog, u izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH predlažu da mandat pripada političkoj stranci, a ako nosilac mandata istupi iz stranke, onda ga dobija idući sa liste te stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare