Izetbegović: Srpski narod jako komotno živi u BiH, nemaju razloga za sukobe

Vijesti 07. dec 202113:44 > 13:44 0 komentara
N1

Lider SDA Bakir Izetbegović kazao je za N1, odgovarajući na pitanje da li se plaši sukoba, kako u BiH uvijek može doći do sukoba, ali da pravog razloga za to nema."Srpski narod jako komotno živi u BiH. Vlada nad ostalima na 49 posto teritorije. Kakav je razlog da krenu u nešto što to može da pokvari? Nema razloga. Mislim da ljudi u RS nisu spremni", rekao je Izetbegović.

“Neće mu proći”

Naveo je kako Dodik igra rizičnu igru u kojoj ne može pobijediti.

“Ne može podijeliti BiH, neće mu proći pokušaj vraćanja nadležnosti. On će na tome da gradi kampanju. Ako bude nastavio to raditi i da prelazi crvenu liniju, doći će do sankcija, a onda i krugu oko njega. U ovom času je to diplomatski odgovor. Pokušavaju ga smiriti i dati nešto, ali vidjeli smo kako je to bilo s Miloševićem i ostalima”, rekao je Izetbegović.

Za Hrvate je rekao kako “imaju frustraciju jer ne mogu izabrati jednog člana Predsjedništva”.

“Spremni smo tu da pomognemo. S druge strane, tražimo da se zaustavi ono što se radi u odnosu na parlamentarnu većinu u FBiH. Ovaj diktat koji radi HNS i HDZ, guranje prsta u oko, to mora prestati”, naglasio je.

“Ćorsokak”

Govoreći o sjednici NSRS o “vraćanju nadležnostu” koju je zakazao Kolegij zakazao za petak, Izetbegović je rekao da je to ćorsokak.

“Oni to znaju, rade političku agendu, a mi ćemo to poništiti na Ustavnom sudu. Slijedi politička i pravna borba koju je otvorio Dodik, sve će biti vraćeno na nulu”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!