Izetbegović u Srebrenici: Ponudimo generaciji koja dolazi novu priliku

Vijesti 12. apr 202113:57 0 komentara
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović posjetio je danas Srebrenicu gdje je odao počast ubijenim u masakru na dječijem igralištu iz 1993. godine te žrtvama genocida u Memorijalnom centru Srebrenica. Izetbegović se tom prilikom sastao sa mladim timom koji radi na novim istraživačkim projektima u Memorijalnom centru.

“Na jedan ovako težak dan i godišnjicu kakva je 12. april 1993. godine, zločin koji je doveo do UN rezolucija o zaštićenim zonama, sjećamo se svih nevinih žrtava ubijenih u opsadi i genocidu u Srebrenici. Istovremeno, važno je što imamo ove mlade ljude koji rade na istraživanjima genocida. Toliko su snimili svjedočenja, realizirali Transkripte genocida, nekoliko istraživačkih publikacija, pa onda Izvještaj o slučajevima negiranja genocida, toliko toga za manje od godinu dana i zbog toga sam im zahvalan. To mi daje nadu da će nove generacije sačuvati Srebrenicu i istinu o genocidu“, poručio je Izetbegović.

Institucije svih razina vlasti su pomogle projekte, dodao je.

“Imamo važan doprinos Evropske unije, Velike Britanije, Turske, Nizozemske kroz ulaganja u očuvanje Memorijala. Pozivam naše velike kompanije i uspješne privrednike da podrže Memorijal. Hajde da ovdje imamo još više istraživača, da okupljamo bosansku pamet i ponudimo generaciji koja dolazi novu priliku”, zaključio je Izetbegović.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!