Izetbegović u Sudu BiH: Ne sjećam se da sam razgovarala sa Novalićem i Solakom

Vijesti 24. mar 202109:56 > 09:59 7 komentara
N1

Suđenje u predmetu "Respiratori" nastavljeno je jutros pred Sudom BiH svjedočenjem direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović.

Tužilac je na početku današnjeg suđenja pitao Izetbegović da li je politički aktivna na šta je ona odgovorila da je član SDA.

Kako je navela, sve potrebe Kliničkog centra u Sarajevu formirane su putem kriznog štaba.

“Sve naše iskazane potrebe bile su one koje su se odnosile na zahtjeve koji smo dobili od Federalnog ministarstva zdravstva. Konstatovali smo na kriznom štabu šta sve može biti potrebno KCUS-u u stanju pandemije”, navela je Izetbegović.

Na upit da li je prisustvovala proširenoj sjednici Vlade FBiH 16. marta 2020. godine, Izetbegović je odgovorila potvrdno.

“Dobila sam poziv kao direktorica KCUS-a, obaviještena sam da su i kolege iz kliničkih centara iz Tuzle i Mostara dobili poziv”.

“Ja nikad ne učestvujem u nabavkama, to nije moj posao. Ja ne pregovaram sa dobavljačima”.

Tužitelj je postavio pitanje da li je u vrijeme od proglašenja stanja nesreće, u potrebi nabavke respiratora imala kontakte sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem i direktorom FUCZ Fahrudinom Solakom.

“Ne sjećam se da sam razgovarala sa premijerom. Razgovarala sam sa svakim živim da ne znam kako ćemo preživjeti bez respiratora”, navela je Izetbegović.

Dodala je da je zbog situacije razgovarala sa svakim živim i da postoji potreba za respiratorima.

Da li ste imali komunikaciju sa Solakom?

“Ne”.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 30. decembra prošle godine optužnicu u predmetu Fadil Novalić i drugi protiv optuženih Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, vlasnika kompanije “Srebrena malina”, pravnog lica “F.H. Srebrena malina” i Jelke Milićević, ministrice financija FBiH

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare