Izetbegović: Dogovor ili izbori po starom zakonu

Vijesti 26. jan 202222:05 > 22:12 9 komentara
Bakir Izetbegović (N1)

Pomalo postaje već zamorno ponavljati stare teme i postojeće stavove, poručio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA nakon sastanka u Delegaciji EU u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Ja se uzdam u taj sastanak u Neumu na kojem će biti prisutni predsjednici većine parlamentarnih stranaka. Da se tu neki pomak konačno napravi, ako bude dovoljno odgovornosti. Dakle, gdje je izlaz iz ovoga svega? To je spremnost, eventualna, HDZ-a i HNS-a da shvate da nemaju pravo na veto i blokadu 100% tema koje se odnose na FBiH, jer u ovom času to rade, blokiraju Federaciju BiH”, rekao je Izetbegović.

Dodaje “da ako bude te spremnosti da znaju šta štite, možda prošireni, možda precizno definisaniji vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda, a da ne sprečavaju volju većine u federalnom parlamentu – može se naći rješenje i za sve ostalo.”

Postoje prijedlozi HDZ-a koji su tri koraka unazad, kaže Izetbegović.

“Mi očekujemo konačno da se shvati da ne mogu predstavnici Hrvata raditi ovo što rade već tri godine ili kada je u pitanju Ustavni sud već dvije godine”, rekao je Bakir Izetbegović.

Dodaje da na današnjem sastanku o izmjenama Izbornog zakona nije predstavljen nikakav papir s prijedlozima, osim onoga što je “Venecijanska komisija od prvog dana na tome da se brišu etnički prefiksi i da bez toga nema implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava”.

“HDZ se odupire, ali mislim da neće moći ostati na tome. Ako ne bude dogovora, izbori će biti po sadašnjem zakonu. Morat će pristati, neće valjda uraditi i tu stvar, neće valjda dokinuti pravo građanima na izbore. Ne vjerujem da će se HDZ u to upustiti”, poručio je Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare