Izetbegović za N1: Neka se Vranić bavi uzrocima smrti djevojčice Džene Gadžun

Vijesti 04. feb 202218:44 > 08. feb 2022 16:30
N1

Nakon spekulacija u javnosti o „odlasku četiri ljekara- interventnog kardiologa, hirurga, pulmologa i radiologa“ iz KCUS-a te izjava ministra zdravstva prof.dr.Harisa Vranića o radu i (ne)funkionisanju KCUS – sve stvara paniku i brigu javnosti, ali i pacijenata u vrijeme najveće pandemijske krize.

Ministrov dopis ; “S obzirom na to da imam saznanja …..”

Ministar Vranić je jutros tražio „ hitan“ odgovor od generalne direktorice KCUSa na upit u kojem je naveo „s obzirom da imamo saznanja da je šef odjeljenja interventne kardiologije otišao u penziju, da je jedna doktorica, interventni kardiolog napustila KCUS, da je jedan doktor interventni kardiolog na dužem bolovanju, a takoreći ‘na izlaznim vratima KCUS-a’, molim Vas da mi HITNO odgovorite da li ste i dalje u mogućnosti održavati 24 satno dežurstvo interventne kardiologije, prvenstveno za zdravstvene osiguranike Kantona Sarajevo, s obzirom da pokrivate i druge kantone – suosnivače KCUS.“

N1

Tražili smo odgovore i komentar o trenutnoj situaciji i druge strane, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof.dr.Sebija Izetbegović.

“Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, nastavlja s manipuliranjem javnosti. I dalje širi dezinformacije i poluinformacije. Nove u nizu su da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ne može osigurati hitnu kateterizaciju! Ministar „brine“ i kako u Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju može dežurati internista koji, kako tvrdi Vranić, mora zvati hirurga da dođe od kuće ako mu stigne pacijent s ubodnim ranama. Tvrdi da se tako ugrožavaju životi pacijenata, ali i insinuira navodnu ugroženost sistema KCUS-a odlaskom ljekara”, govori u uvodu razgovora za N1 prof.dr. Izetbegović.

KCUS ima dovoljno interventih kardiologa da može u potpunosti funcionisati

Iako se vrlo rijetko oglašava na njegove izjave, prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, osvrnula se na Vranićeve najnovije istupe u nekim medijima.

Kao i obično ministar Vranić iznosi poluistine ili neistine. Većinu njegovih izjava i ne komentarišem jer puno radim, a i on se ne može promijeniti. Jednostavno je takav. KCUS ima dovoljno interventnih kardiologa pa može i dalje u potpunosti funkcionirati. Lično sam dr. Muhamedu Spužiću produžavala ugovor kao izvrsnom stručnjaku 15 mjeseci (jer je stekao davno uslove za penziju), ali je on uputio zamolbu za prekid jer je umoran i želi u penziju. Istoga dana me je, lično ministar Vranić kontaktirao, da pita da li doktor odlazi jer je podnio zahtjev za rad privatno, ali i još neke kvalifikacije o kolegi koje ne bih navodila“, govori za N1 generalna direktorica KCUS.

“Također, imamo dovoljno vaskularnih hirurga, izvrsnih sposobnosti koji mogu nastaviti voditi sve pacijente. Uostalom, ministar Vranić je taj koji je stalno upozoravao na protivzakoniti rad nekih od doktora koji odlaze, putem SMS poruka koje sam uredno evidentirala, te pratio njihovo kretanje šaljući kantonalne inspektore u razne privatne ordinacije i poliklinike, zbog čega se kolega vaskularni hirurg i odlučio da ode”, govori za N1 prof.dr. Izetbegović.

Što se tiče radiologije, kolegica se spaja sa svojom porodicom i odlazi iz Sarajeva, potpuno normalno i razumljivo. Doktorica sa pulmologije je nedavno imala vrlo ružan sukob sa pacijenticom što apsolutno osuđujemo, upućena na disciplinsku zbog toga, što je vjerujem, doprinijelo njenoj želji da ode. KCUS nastavlja sa uspješnim radom bez obzira na razne objede kojima smo već dugo izloženi. Mladi doktori i doktorice su stasali za ozbiljan rad, a starijih i iskusnih imamo sasvim dovoljno za superviziju”, kazala je Izetbegović.

Ponovo naglašava kako bi Vranić, umjesto što se bavi iznošenjem poluistina ili neistina, pažnju više morao fokusirati na primarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite, ali i kriminal koji je očit u privatnom zdravstvenom sektoru.

Ministar Vranić bi trebalo mnogo više da obraća pažnju na funkcioniranje ustanova kojima je nadležan, da uredi radno vrijeme Domova zdravlja, bolju uslugu za bolesnike na primarnom i sekundarnom nivou, pozabavi se kriminalnim radnjama u privatnom sektoru KS koje su uzročile smrt djevojčice Džene Gadžun.

Ne znam zašto se ministar toliko brine za pacijente kako on kaže: “ubodene nožem, ko će se o njima brinuti?”. Brinut će se isti oni koji su se brinuli kada je on imao nula (0) operacija godišnje”  ističe prof. dr. Sebija Izetbegović.

„Ministar Vranić ponovo ne govori istinu kada kaže da mu nije odgovoreno na upit“

Nije istina da ministar Vranić nije dobio odgovor. Evo pogledajte, zahvalio mi se na brzom odgovoru“ – naglašava generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Ministar se zahvalio još jednom.

N1

Umjesto zaključka, a osvrnući se na Vranićeve izjave, bitno je potcrtati i sljedeće! Ministar u izjavi koja je objavljena u medijima kaže: ‘Jutros smo u osam sati poslali hitan dopis KCUS-u i još odgovor nismo dobiliNo, nije baš tako. Vranić je dopis na adresu KCUS-a uputio u 9:41 sati!“ zaključila je za N1 generalna direktorica KCUS-a, prof.dr. Sebija Izetbegović.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad